Osijek
OSJEČKI LJETNI KAMP ZA ŠKOLARCE

Zašto moramo kući, ajmo igrati bar još pet minuta...
Objavljeno 4. srpnja, 2022.
Djeca se prvi put upoznaju s nekim sportovima, ali i sportskim objektima

Nakon školskih obveza idealna je relaksacija - igra, sport, boravak na otvorenom, druženje... Znaju to i u Školskom športskom savezu Grada Osijeka, pa su i ovoga ljeta, peti put, organizirali Ljetni sportski kamp "Srednjika". U njega su uključene učenice i učenici od devet do 13 godina, a kamp je završila prva od ukupno četiri skupine polaznika.



- Ljetni kamp odlično su prihvatila i djeca i roditelji, već nakon prvog izdanja vidjeli smo kako je to prava stvar, pa smo nastavili s ovim našim okupljanjima koje nismo prekidali ni u godinama korone. Zapravo, tada je djeci to bilo i najpotrebnije. Nakon online nastave i neviđanja sa školskim kolegama, u kampu su sve to mogli nadoknaditi - kaže Sanda Gašić iz Školskog športskog saveza, prva osoba organizacije Ljetnog kampa, koji se ove godine održava od 27. lipnja do 22. srpnja. Kamp će proći 200-tinjak školaraca jer je u svakoj od četiri grupe njih 50.

- Interes je golem i kad objavimo početak prijava za nekoliko smo dana već puni. Nažalost, broj je ograničen jer zbog prijevoza, recimo od Srednjoškolskog igrališta do Pampasa ili Gradskih bazena, a surađujemo s GPP-om, u jednoj skupini ne može biti više od 50 djevojčica i dječaka.

Djeca u Ljetnom kampu uživaju, a najbolja potvrda toga je da u njega dolaze svako ljeto. Neki koji su prošli 13 godina pokušali su "užicati" nastup i ovo ljeto, ali u Školskom športskom savezu priliku žele dati svima, najviše onima koji ga prvi put pohađaju. Uz pomoć trenera instruktora polaznici prođu velik broj sportskih disciplina gdje nauče neke osnovne elemente. S nekim se sportovima prvi put susreću, druge već poznaju.

- Imamo odbojku, košarku, nogomet, tenis, plivanje, obuku neplivača, kuglanje, streljaštvo... Neka djeca se prvi put upoznaju s pojedinim sportovima, ali i objektima. Streljaštvo i kuglanje imamo na Pampasu, plivanje na Gradskim bazenima, tenis u Perivoju kralja Tomislava, gimnastiku u Sokol centru, osnove veslanja na Iktusu i ima djece koja nikad tamo nisu bila. Sve im je novo, uglavnom su oduševljena - dodaje Sanda Gašić.

Ljetni kamp ima svoju svakodnevnu rutinu; okupljanje pa zajednički doručak, a onda igra, odnosno sport. Ručak je u Studentskom centru, slijedi odlazak na Gradske bazene. U sklopu kampa je i edukacija, Crveni križ uči polaznike o pravilima ponašanja na bazenu i pružanju prve pomoći, a tu je i predavanje o zdravoj hrani i kako smanjiti bacanje hrane.

Ovo je uistinu lijepa gradska i sportska priča; djeca se trebaju socijalizirati, stjecati prijateljstva, baviti sportom, a u Ljetnom kampu "Srednjika" sve to dobivaju. Pravu stvar prepoznali su i u Sportu za sve Osijek, pa se kratko u rad uključio i njihov "Zdravko" gostovanjem na Gradskim bazenima, gdje je krajem prošlog tjedna bilo jedno zanimljivo popodne puno smijeha i nadmetanja u kojemu je rezultat bio u nekom posve petom planu.

Prva ovogodišnja skupina polaznika nogoš, odbojku ili rukomet igrala je po velikim vrućinama, no djeci to ne smeta, kod njih se može vidjeti samo osmijeh i čuti: Ajmo igrati još malo, bar još pet minuta. Da se pitaju djeca, dan u kampu trajao bi do kasnovečernjih sati.

Ivana Liović
četri skupine
namjenjen

je djeci od 9 do 13 godina

kamp u Fužinama
Hiperaktivna Sanda Gašić ne staje na Ljetnom školskom kampu, za drugu polovinu kolovoza pripremila je još jednu zanimljivu aktivnost za školarce. Od 15. do 19. kolovoza organizira prvi sportsko-planinarski kamp u Fužinama. On je za nešto stariju djecu, od 10 do 17 godina. Prijave su u tijeku, a osim planinarenja i šetnje lijepim krajolicima Gorskog kotara, taj kamp uključuje i kupanje u Crikvenici te ostale sportske aktivnosti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike