Mozaik
SPEKTAKULARAN POČETAK OVOGODIŠNJE MANIFESTACIJE

22. OLJK je poput ravnice oko
nas: širok, otvoren i bez okvira
Objavljeno 3. srpnja, 2022.
Večeras nastup Hrvatskog gitarskog kvarteta i projekcija filma “Baci se na pod”

Plesnim, glazbenim i svjetlosnim spektaklom na Trgu Vatroslava Lisinskog u Tvrđi, u subotu navečer svečano je otvoreno 22. Osječko ljeto kulture. Otvorenju su nazočili gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, kojemu je pripala čast da ovogodišnje izdanje najveće i najatraktivnije kulturne manifestacije u istočnoj Hrvatskoj proglasi otvorenim.



Obojen trg


- Jako mi je drago da svoj boravak u Osječko-baranjskoj županiji završavam na manifestaciji koja još jednom potvrđuje status Osijeka kao središta ovoga dijela Hrvatske te urbanog i kulturnog centra Slavonije. Vidio sam da OLJK ove godine traje dva mjeseca sa 73 različita događanja; od filma, kazališta, književnih večeri, koncerata... Čestitam svima onima koji su kreirali ovaj program i koji će ga provoditi. Trebalo je sve to pripremiti, što na najbolji način pokazuje da imate kreativne ljude koji razumiju moderno vrijeme, i vjerujem da će ova manifestacija u budućim godinama postati još snažnija i još prepoznatljivija - rekao je Jandroković.

U programu otvorenja nastupili su balet iz njemačkog Pforzheima, Tamburaški orkestar Općine Semeljci, glumica Nera Stipičević i glazbeni sastav Travershe, te HKUD "Osijek 1862" i svjetski poznata osječka DJ-ica Insolate, a tijekom prve večeri ovogodišnjeg OLJK-a Trg Vatroslava Lisinskog bio je obojen bojama grada, ljeta i kulture, što je činilo svjetlosnu i scensku kulisu plesnim i glazbenim točkama koje su se izmjenjivale u neprekinutom nizu pokazavši čitav spektar kulture.

Ministrica Tramišak kazala je kako se, zahvaljujući brojnim kulturnim institucijama koje djeluju na području grada i vrijednim kulturnim djelatnicima, OLJK obogaćuje i oplemenjuje novim sadržajima, ocijenivši kako Osijek, kao kulturno središte istoka Hrvatske, može pružiti brojne kulturne sadržaje i inovacije te biti nositelj razvoja kulturne i kreativne industrije.

Glazba i film


- Osijek, uvijek to ponavljam, mora biti, a već to i je, nositelj gospodarskog, političkog, sportskog, društvenog, ali i kulturnog razvoja i života istoka Hrvatske. Čestitam Gradu na krasnoj i velebnoj organizaciji svega onoga što ćemo moći gledati do 3. rujna. Možemo biti ponosni na OLJK, i osobno sam prezadovoljan, jer dvomjesečni kulturni program ne može ponuditi puno gradova u Hrvatskoj - rekao je župan Anušić.

- Kultura je poput ravnice koja je svuda oko nas - široka, otvorena i bez okvira, i drago mi je da je 22. OLJK upravo takav. Produžen na puna dva mjeseca, sa 73 kulturna događaja, sadržajan, a jednostavan upravo u toj svojoj raznolikosti. Ova nas večer čini ponosnima, i to na onaj nenametljiv, naš osječki način. Stoga uživajte u ovoj večeri, uživajte u ljetu u Osijeku i kulturi u Osijeku - kazao je gradonačelnik Radić.

Jučerašnji dan na OLJK-u obilježio je koncertni show u izvedbi francuskog benda Ernest na platou ispred Kulturnog centra, a program se nastavlja večeras (ponedjeljak) nastupom Hrvatskog gitarskog kvarteta (Dvorište HAZU-a, 21 sat) te projekcijom filma “Baci se na pod” (krovna terasa KC-a 21 sat), uz razgovor s autorskim timom, redateljicom Ninom Violić i autorom glazbe Filipom Šovagovićem.

Danijel Miklić
Osijek
KULTURNO

SREDIŠTE

ISTOKA

Traje dva mjeseca sa 73 različita događanja; od filma, kazališta, književnih večeri, koncerata...

Možda ste propustili...

SPEKTAKULARAN KONCERT U ARENI

Urban i gudači oduševili Varaždin

DARUVARSKI BEND NASTUPA NA ZAGREBAČKOM FESTIVALU

COTA G4 predstavila spot za novu pjesmu “Daj mi znak”

Najčitanije iz rubrike