Kultura
UMJETNIČKI PAVILJON U ZAGREBU

”Suvremeno hrvatsko slikarstvo - između figuracije i apstrakcije”
Objavljeno 4. srpnja, 2022.
Umjetnički paviljon u Zagrebu ponovno surađuje s uglednim tršćanskim Museo Revoltella. Naime, nakon uspješne prošlogodišnje suradnje kroz izložbu "Zagreb, grad umjetnica", u ovoj godini Umjetnički paviljon ponovno u inozemstvu promovira hrvatske umjetnike i hrvatsku umjetnost izložbom "Suvremeno hrvatsko slikarstvo - između figuracije i apstrakcije". Izložbom će se, ujedno, obilježiti 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske kao i 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Talijanske Republike.

Izložba predstavlja djela dvadeset ponajboljih hrvatskih slikarica i slikara srednje generacije koji su posvećeni tradicionalno shvaćenom štafelajnom slikarstvu. Riječ je o umjetnicima koji su tijekom dvije dekade novog milenija svojim radom već utjecali na visok likovni standard domaće vizualne umjetnosti i koji će zacijelo odrediti budućnost svog stvaralačkog područja. Dok je tehničkim određenjem izložba fokusirana na slikarstvo uljem ili akrilikom na platnu, izabrani umjetnici i radovi odlično predstavljaju širok raspon formalnih opredjeljenja što je uostalom trajno obilježje hrvatske likovne umjetnosti prošlog stoljeća. Na jednom kraju raspona predstavnici su nove figuracije mahom zasnovane na fotografskim i srodnim vizualnim predlošcima, a s njegove druge strane predstavnici nove apstrakcije koja se mahom može svesti na različite varijacije organičkog i intuitivnog pristupa. Između ovih krajnosti predstavnici su nasljeđa konceptualne umjetnosti na koji se najčešće referiraju uključivanjem tekstualnih elemenata kompozicije i vizualnim citatima. Glede sadržaja, figurativno slikarstvo u izvedbi je izričito narativno s temama i motivima koji se referiraju na aktualne društvene i civilizacijske fenomene, odnosno prema njima su u eskapističkom odmaku, ili je zaokupljeno perfekcijom izvedbe realističnog prikaza. Govoreći o općim poveznicama, izbor apstraktnog slikarstva predstavlja umjetnike blage ekspresije i utišane game boja, naglašene emotivnosti i ambijentalnog naboja.

Autori izložbe su Jasminka Poklečki Stošić, ravnateljica Umjetničkog paviljona u Zagrebu, i Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu. Svečano otvorenje izložbe održat će se u utorak, 5. srpnja 2022., u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do 10. listopada 2022. T.K.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Ansambl Antiphonus oduševio nastupom uz Concerto dei venti

2

PROJEKT ART ZAGREBA, UDRUŽENJA UKRAJINSKIH GALERISTA I PLATFORME SOS UKRAJINA

Terra Ukraina: Radovi koji su nastali tijekom ruske agresije

3

“POTRAGA ZA BESMRTNOŠĆU”

Dvodnevni 17. festival fantastike Liburnicon