Regija
FINANCIRA EUROPSKA UNIJA

Počela gradnja 5,5 milijuna vrijednog Obiteljskog centra
Objavljeno 4. srpnja, 2022.
Centar će vrata otvoriti sljedeće godine i pružati usluge za cijelu županiju

U Virovitici je ministar Marin Piletić označio početak radova na novom Obiteljskom centru. Riječ je o projektu vrijednom gotovo 5,5 milijuna kuna, koji se u stopostotnom iznosu financira sredstvima Europske unije. Novi prostor bit će kvalitetna baza za sva važna društvena i obiteljska pitanja, za koja će korisnici moći dobiti besplatan savjet i potrebnu pomoć. Ukratko, riječ je o nizu potrebnih i važnih usluga savjetovanja, psihosocijalnog savjetovanja, obiteljske medijacije, psihosocijalnog tretmana radi prevencije nasilničkog ponašanja... Tu su i brojne druge razvojne i preventivne aktivnosti namijenjene djeci, mladima, obiteljima i ostalim članovima obitelji. Centar će graditi Slavić – Inženjering d.o.o., a za stručni nadzor zadužen je CIP d.o.o.



Marija Bajan Prokl, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Virovitica, koji je nositelj projekta, istaknula je važnost suradnje u pružanju kvalitetnih socijalnih usluga.

Projekti, ali i ljudi


- Imamo iskustva, znamo raditi, imamo stručan kadar i uspijevamo odoljeti izazovima koji su pred cijelim društvom. Ovom svečanošću pokazali smo kako treba funkcionirati jedan obiteljski centar. Treba nam uključenost svih aktera, od regionalne, lokalne zajednice, treba nam uključenost svih institucija i svih građana da bismo dobili one rezultate koje želimo. Sretni smo i nadamo se da će ova zgrada opravdati sve ono što smo dosad u nju uložili – naglasila je Bajan Prokl.

Zgrada će imati suvremeni prostor za individualni i grupni rad, dvorane za stručna predavanja i sve drugo potrebno za pružanje prijeko potrebne pomoći osjetljivim skupinama ljudi. Prostor u Strossmayerovoj ulici Centru za socijalnu skrb darovao je Grad Virovitica, koji je ujedno i partner na projektu.

- Što možemo danas, ne ostavljamo za sutra. Ovim projektom još jednom pokazujemo da nam u fokusu nisu samo komunalni projekti nego i projekti iz socijalne domene, kojima pomažemo najpotrebitijima. Stoga čestitam Razvojnoj agenciji VTA i ravnateljici Mariji na ideji i planu za ovaj projekt. Iako ovaj Obiteljski centar gledam kao simbol nečega za što bih volio da ima što manje korisnika, činjenica je da je on u našem društvu neizostavan – rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Obiteljski centar vrata će otvoriti sljedeće godine i pružati usluge za cijelu županiju.

- Obiteljski centar ovdje će pružati podršku i pomoć onim najranjivijim osobama u našem društvu, obiteljima, djeci. Kako je i rekao gradonačelnik Kirin, projekti jesu i ceste i aglomeracije, ali mislim da nema većih projekata od onih koji se tiču ljudi. Upravo te usluge koje će davati Obiteljski centar sigurno su još jedna od demografskih mjera kojima potičemo ostanak mladih na području i Virovitice i županije, uz sve one ostale projekte koje radimo – rekao je Andrović.

Na važnost i ulogu rada i djelovanja obiteljskih centara u Hrvatskoj upozorila je saborska zastupnica Vesna Bedeković u vrijeme svog mandata ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

- Ovo je zaista vrlo emotivan događaj, zbog toga što sam za ministarskog mandata potpisala ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava za izgradnju Obiteljskog centra. I u vrijeme ministarskog mandata i poslije kao saborska zastupnica upozoravala sam na važnost i ulogu obiteljskih centara. Nakon što sam upoznala višestruke probleme s kojima se obiteljski centri susreću, shvatila sam da je nužno odvojiti tretmansku i savjetodavnu ulogu centra za socijalnu skrb od kontrolne uloge obiteljskog centra. Ove smo godine donošenjem novog zakona o socijalnoj skrbi ispravili veliku nepravdu starog zakona, iz 2014., kojim su obiteljski centri pripojeni centrima za socijalnu skrb i zahvaljujem svim kolegama saborskim zastupnicima što smo donošenjem novog zakona zapravo osnažili obiteljsku politiku naše Hrvatske demokratske zajednice, ali i vlade Andreja Plenkovića, i dali snažan prilog osnaživanju obitelji kao temelja hrvatskog društva – rekla je Bedeković.

Zadovoljstvo početkom radova na važnom projektu istaknuo je i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Josip Đakić.

- Zadovoljstvo mi je nazočiti početku ovakvih radova i projekata koji nose toliku važnost. Posebice me veseli što je riječ o projektu koji se u stopostotnom iznosu sufinancira sredstvima EU-a. Vjerujem da će izvođači radova ispoštovati vrijeme i posao kvalitetno odraditi kako bi nagodinu ovaj centar bio otvoren i kako bi što prije služio svojoj svrsi, očuvanju obitelji i pomoći onima u potrebi – rekao je Đakić.

Ispred drugih


Otvorenju radova nazočio je i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, čije je ministarstvo osiguralo dodatna sredstva potrebna za završetak postupka javne nabave i tako omogućilo nastavak provedbe projekta.

- Virovitica i Virovitičko-podravska županija, kada su u pitanju projekti, korak-dva su ispred ostatka Hrvatske, a primjer je i ovaj projekt. Naime, Hrvatski sabor u veljači ove godine donio je izmijenjeni Zakon o socijalnoj skrbi, gdje je predvidio da promijenimo sustav socijalne skrbi tako da iz centara za socijalnu skrb izdvojimo obiteljske centre kao podršku obitelji u savjetodavnom i tretmanskom modelu rada. Dok će drugi tek započeti odvajanje, u Virovitici se već gradi takav obiteljski centar. Bilo nam je zadovoljstvo uključiti se i svojim sredstvima pomoći realizaciju ovog projekta i ovdje u Virovitici pokazati kako se može kvalitetno međuresorski surađivati. U projekt je uključeno i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a kao upravljačko tijelo Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, odakle je većina sredstava – rekao je Piletić.

U sklopu svečanosti položen je temeljni kamen u obliku vremenske kapsule s informacijama o sudionicima projekta, a gvardijan Župe sv. Roka, fra Bernard Barbarić, blagoslovio je radove te sve one koji će raditi na ovom obiteljskom centru. Svečanosti su, uz djelatnike Centra za socijalnu skrb, nazočili i zamjenik župana virovitičko-podravskog Marijo Klement, zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, županijski i gradski pročelnici te drugi.

Dijana Stanić Rešicki
Rekonstruira se i objekt sigurne kuće
Na području Virovitičko-podravske županije provodi se i projekt “Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje”. Nositelj je Virovitičko-podravska županija, u suradnji s projektnim partnerom Udrugom S.O.S Virovitica, a u projektu sudjeluje i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Projekt, čija je vrijednost 10.015.896,23 kune, sufinancira se u stopostotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020. preko operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali”, a kroz poziv na dostavu projektnih prijedloga “Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji”. Provedbom projekta, između ostalog, rekonstruira se objekt socijalne namjene, tzv. sigurna kuća za organizirano stanovanje žrtava nasilja u obitelji, kojim će se osigurati smještajni kapaciteti za 11 korisnika, od kojih će dva smještajna kapaciteta biti prilagođena osobama s invaliditetom, čime će se zadovoljiti potražnja za prostorom za privremeno stanovanje krajnjih korisnika. Projekt završava ove godine.

Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike