Regija
U NAZOČNOSTI DRŽAVNOG VRHA

Ispred katedrale otvoreni su 56. Đakovački vezovi
Objavljeno 1. srpnja, 2022.
Ulogu Vezova istaknuli gradonačelnik Đakova, predsjednici Sabora, Vlade, veleposlanik Ukrajine

Scenskom slikom Šokačka sanjarenja pred katedralom u petak navečer svečano su otvoreni 56. Đakovački vezovi.



U nazočnosti ministara, zastupnika, osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića, koji je prethodno primio visoke goste, pomoćnog biskupa Ivana Ćurića, počasnog građanina Vladimira Šeksa i dr., otvorili su ih gradonačelnik Marin Mandarić, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković i ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič.

- Dobro došli na 56. Đakovačke vezove, smotru folklora koja od 1967. raste i izrasta u danas nadaleko poznatu top-turističku manifestaciju. Posebno mi je drago da je Ukrajina opet zemlja partner. Vjerujem da osjećate otvorenost srca hrvatskog naroda i suosjećanje prema ukrajinskom narodu - rekao je Mandarić otvarajući smotru. “Zahvaljujem na pozivu da Ukrajina ponovno bude zemlja partner Vezova, kao i hrvatskoj podršci i pomoći ukrajinskom narodu”, rekao je Kirilič.

- Ovdje na Vezovima imamo prigodu vidjeti koliko je bogata hrvatska tradicija, kultura, baština, folklor. Slavonija Hrvatskoj znači kruh, žitnicu, emociju. Kao što je rekao veleposlanik Kirilič, u ovim teškim trenutcima za Ukrajinu, RH, a Slavonija posebno, zna i razumije što je to biti žrtva, biti napadnut, što je to solidarnost, potpora prijateljima. Upravo stoga cijela je RH prihvatila ukrajinske izbjeglice, dala veliku političku, humanitarnu, financijsku potporu Ukrajini, žrtvi ruske agresije. Govorimo to danas, na 9. godišnjicu članstva RH u EU i par dana nakon što je Ukrajina stekla status kandidata u EU, uz snažnu podršku RH - rekao je Plenković. – Čestitam na sjajnoj organizaciji i hvala vam što čuvate naše običaje, kulturu, baštinu, identitet. Samo oni narodi koji imaju čvrste korijene, a u ovako izazovnim vremenima čvrsti korijeni su važni jer tko ih nema – može ga vjetar otpuhati, imaju tradiciju, povijest, vjeru, kulturu, identitet - rekao je Jandroković.

Sanjarenja, prema scenariju Mirka Ćurića i u režiji Darka Milasa, vratila su nas u 1893. kada u Đakovo stiže slikar Vlaho Bukovac, a Strossmayer mu kazuje da naslika sliku na temu Osmana pri čemu se misli na Bukovčev “Gundulićev san”... Izveli su ih glumci HNK-a Osijek i Gavelle, KUD-ovi, tamburaši...

Suzana Župan
Možda ste propustili...

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

Najčitanije iz rubrike