Sport
PRIPREME PROBUDILE OPTIMIZAM

Momčad ostala ista, ali bi trebala biti jača nego prošle sezone
Objavljeno 2. srpnja, 2022.
Malo je “tanja” konkurencija na desnom krilu, pa bi Bjelica mogao posegnuti za novim ofenzivnim ljevakom

Nogometaši Osijeka danas će zaključiti 12-dnevne pripreme u Sv. Martinu. Posebnih novosti vezanih uz igrački kadar nije bilo, pa će se trener Nenad Bjelica, bar zasad, osloniti na već provjerene adute.



Opet, Osijek bi trebao biti bolji i jači u odnosu prema proljetnom dijelu prošle sezone jer sada su cijele pripreme odradila najzvučnija zimska pojačanja Mijo Caktaš i Kristijan Lovrić, s posudbe se vratio mladi napadač Dion Drena Beljo, koji se s Ramonom Mierezom bori za mjesto u udarnoj postavi, u dobroj je formi Petar Brlek, a osvježenje predstavljaju mlađi igrači za koje je Bjelica najavio kako bi trebali imati pristojnu minutažu.

Važni oslonci


Može li Osijek biti bolji negoli prošle sezone? Može, ali za to će se morati ispuniti određeni uvjeti koji su prije svega vezani uz zdravstveno stanje nekih igrača. To se prije svega odnosi na bekovske pozicije. Karlo Bartolec i Marin Leovac bit će prvi Bjeličin izbor na bočnim stranama obrane, a koliko su važni moglo se vidjeti proljetos kada su većim dijelom bili izvan stroja. Kada su unutra, otvaraju se mnoge taktičke opcije u igri jer se preko njih dvojice igra može graditi na razne načine, što je iznimno važan detalj u Bjeličinim nacrtima igre. Slično se odnosi i na kapetana Mileta Škorića, koji je ključna karika u defenzivi. Njegova kvaliteta, ali i utjecaj koji ima na suigrače, od velike su važnosti. Najbolji primjer za takvu tvrdnju opet se može pronaći u proljetnom dijelu sezone kada je Škorić bio ozlijeđen, a obrana bijelo-plavih nije ni izbliza djelovala tako čvrsto i sigurno kao što smo naviknuli. Četvrti igrač koji ima tako jak utjecaj na igru bijelo-plavih je veznjak Darko Nejašmić. On diktira ritam i daje veliki doprinos u organizaciji napada. On je proljetos igrao nezaliječen, pa u takvom stanju nije mogao dati najbolje od sebe što je imalo utjecaja na ukupnu igru osječke momčadi. Osijek za njih četvoricu ima zamjene, ali se njihov izostanak iz momčadi ipak osjeti više nego kada su u pitanju drugi igrači.

Naravno, rezultatska sudbina Osijeka umnogome će ovisiti i o učinku napadača koji su prošle sezone bili samozatajni. Na tom planu trebao bi pomoći povratak Belje, ali i veći doprinos Lovrića i Caktaša, a posebno će biti zanimljivo vidjeti kako će reagirati Ramon Mierez nakon loše sezone na planu realizacije. Ramon je pomalo praznovjeran, pa sam kaže kako su mu neparne sezone u dresu nekog kluba uvijek bolje od parnih. Ova koja dolazi bit će mu treća u bijelo-plavoj uniformi pa bi po tome trebala biti i plodna.

Desno krilo


U biti, pogledom na igrački kadar dođe se do zaključka kako Osijek nema vidljivih rupa u njemu, ali ipak jedna je pozicija nešto slabije pokrivena. Riječ je o desnom krilu. Bjelica voli imati na krilnim pozicijama igrače koji igraju "kontranogom", pa mu na desnoj strani trebaju ljevaci. Na raspologanju ima dvojicu. Ivana Fiolića, koji je prva opcija, koji je dobar, ali i sklon ozljedama. Prva alternacija u ovom trenutku je mladi, tek pridošli Nikola Janjić, za koji je još uvijek određena nepoznanica. Istina, tu poziciju mogu pokriti Laszlo Kleinheisler, iako je šteta gurati Mađara na nju jer ne može dati svoj puni doprinos, te Šime Gržan i Vinko Petković, koji su bliže odlasku na posudbe ili transferima negoli udarnoj momčadi. I zbog toga bi Bjelica lako mogao potražiti dodatno rješenje za desno krilo, ali tek kada bude do kraja raščistio situaciju s igračima koji mu nisu u prvom planu.

Dojam je kako Osijek ima momčad koja se sposobna upustiti u još jednu ozbiljnu utrku za najviše ciljeve, ali koliko će u njoj biti uspješan opet će ovisiti o puno sitnih detalja koji se, recimo, prošle sezone nisu baš poklopili na pravi način.

Dalibor Keler
POLET ZA OPROŠTAJ OD MEĐIMURJA
Bijelo-plave danas (subota) očekuje posljednja provjera na pripremama u Međimurju. Suparnik će im biti domaći Polet iz Sv. Martina. Riječ je o ambicioznom trećeligašu koji je prošle sezone izborio plasman u Drugu HNL, ali su procijenili kako bi im, u ovom trenutku, to bio prevelik kadrovski izazov jer je riječ o amaterskom klubu. Stoga su ostali u trećeligaškom društvu. Inače, trener Poleta je Josip Brezovec, igrač koji je ostavio vrlo dubok trag u HNL-u. Susret se igra u Sv. Martinu, s početkom u 11 sati.

Možda ste propustili...

PRVA POLUFINALNA UTAKMICA DOIGRAVANJA ZA PRVAKA

Brokeri napravili prvi korak prema finalnoj seriji

IZBORILI PLASMAN NA SVJETSKO PRVENSTVO U UZBEKISTANU

Kustić: Uspjeh koji potvrđuje snagu hrvatskog futsala

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana