Novosti
EPIDEMIOLOZI O NOVOM RASTU BROJA ZARAŽENIH:

Naučili smo puno o ovom virusu, ali i da je nepredvidljiv
Objavljeno 2. srpnja, 2022.
Nova cjepiva još su u fazi istraživanja i prikupljanja dokumentacije

Epidemiolozi upozoravaju kako je novi koronavirus i dalje među nama te da je konstantna prijetnja zdravlju ljudi, posebice onih starije dobi i s kroničnim bolestima odnosno oslabljenim imunosnim sustavom. O tome svjedoče i upozorenja koja stižu iz zapadne Europe, gdje je broj novooboljelih u porastu.



Podvarijante B4 i B5


I Hrvatska posljednja dva tjedna bilježi porast broja pozitivnih, te je u petak bilo 1047 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, tako da su sada ukupno 5473 aktivna slučaja. Među njima je 269 pacijenata na bolničkom liječenju, a na respiratoru je sedam osoba. Preminulo je još pet osoba, a ukupno je od 25. veljače 2020. zbog COVID-19 umrlo 16.070 osoba. Dr. Iva Pem Novosel, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, navodi da je udio pozitivnih među testiranima 34,55 posto, što znači da je svaki treći testirani bio pozitivan. Smatra da, nastavi li se ovakav trend, a što drži očekivanim, s obzirom na brojke u ostalim dijelovima Europe, porast broja zaraženih očekuje i Hrvatsku. "U Europi prevladavaju podvarijante omikrona B4 i B5, koje su nešto zaraznije od prethodnih sojeva, stoga nije čudno da raste broj oboljelih, jer se ne provode nikakve mjere zaštite, maske se ne nose i ne održava se razmak na okupljanjima. Osobito se lako zaraza može proširiti u zatvorenim prostorima. Većina oboljelih, srećom, ima blagu kliničku sliku bolesti, no ima i iznimaka. Bolest ne traje dugo i u principu zahvaća gornje dišne puteve kao akutna respiratorna infekcija, koja u ljetnim mjesecima može biti praćena i probavnim simptomima. Sreća je, međutim, da se ne razvijaju jako teški oblici bolesti, koji zahvaćaju pluća ili druge sustave u organizmu, tako da najčešće nema komplikacija", objašnjava epidemiologinja. Ne isključuje da u osoba koje imaju neku kroničnu bolest može doći do komplikacija i težih oblika bolesti. "Starije osobe, koje već zbog svoje dobi imaju oslabljen imunosni sustav, uz neku kroničnu bolest mogu razviti teži oblik bolesti i potrebno im je duže za oporavak. Takvim osobama preporučujemo da izbjegavaju veća okupljanja kako bi bar smanjile rizik od zaraze. Posebno takvim osobama preporučujemo da u javnom prijevozu nose zaštitne maske iako to nije propisano kao obveza", poručuje Pem Novosel.

Ističe da se, iako je protiv novih podvarijanti virusa dosadašnje cjepivo nešto manje učinkovito, pokazalo kako su mnoge osobe koje su potpuno cijepljene, posebno one koje su docijepljene, uspjele izbjeći infekciju ili je bolest bila daleko blaža.

Opuštanje


Za nova cjepiva Pem Novosel kaže da su ona još u fazi istraživanja i prikupljanja dokumentacije od proizvođača, no smatra da će, budu li nam nova cjepiva na raspolaganju za jesen, to biti dobra vijest. Prognoze ne želi davati, no nada se kako nećemo imati epidemiju teških oblika bolesti i povećanu hospitalizaciju. "Unatoč iskustvima koja smo stekli u proteklom razdoblju, poznata nam je i činjenica da je virus nepredvidljiv, zbog čega i ne možemo davati precizne prognoze", zaključila je.

Na području Osječko-baranjske županije u 24 sata obrađeno je 148 uzoraka, a zabilježena su 44 pozitivna nalaza. U osječkom KBC-u je deset hospitaliziranih. Voditelj službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a Nikola Kraljik, dr.med. spec. javnog zdravstva, upozorava kako ne smijemo zaboraviti da još živimo s virusom. "Krajem svibnja i početkom lipnja imali smo tjednu razinu pozitivnih koliko posljednji tjedan lipnja imamo u jednom danu. Vidimo da su se ljudi opustili, imamo razne događaje, okupljanja... Ono što trebamo shvatiti jest da ostaje potreba za minimumom opće kulture, odnosno da je, kada osjetimo određene znakove infekcije, krajnje nekorektno ići na takve događaje. Svjedočimo, međutim, upravo takvim stvarima", kaže Kraljik. Izražava zadovoljstvo apsolutnim brojkama i postotkom cijepljenih u Osječko-baranjskoj županiji. "Na ukupno stanovništvo to je malo ispod 60 posto, a pola posto nam nedostaje da imamo 70 posto cijepljenog odraslog stanovništva. Dodatnu treću dozu primile su 64 tisuće sugrađana. Daleko smo iznad hrvatskog prosjeka", pohvalio se dr. Kraljik.

Upozorava, međutim, na paradoks da s jedne strane imamo populaciju koja je jako dobro prihvatila suradnju i cijepila se, a s druge strane je u nekim općinama cijepljenih jedva 40 posto. Dr. Kraljik kaže da se radi o dijelu koji se prostire uz rubni prsten županije te apelira da dobro promisle i da se što prije cijepe.

Tomislav Prusina
IZOLACIJA, TESTIRANJE I BRIGA O DRUGIMA
Dr. Nikola Kraljik nije sklon prognozama, ali kaže da će, štogod se pojavilo, opet sve ovisiti o nama kao pojedincima. “Svatko već zna, kada posumnja na infekciju, da se treba izolirati, testirati i ne ugrožavati druge, osobito starije, osjetljivije i imunokompromitirane osobe. Neumjesno je da takve osobe posjećujemo pod temperaturom zbog rođendana, a i takvih smo imali situacija. Ono što je za naše sugrađane starije od 80 godina preporuka jest da prime i četvrtu dozu, kao i osobe starije od 65 godina koje su u organiziranom smještaju. U Osijeku se mogu cijepiti utorkom poslijepodne u centralnom Domu zdravlja i četvrtkom u NZJZ-u u Drinskoj ulici od 8 do 13 sati. I ostali gradovi županije imaju cijepljenje dva puta mjesečno, a termini i lokacije objavljeni su na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Svi kojima je cijepljenje hitno, zbog putovanja ili bilo kojeg drugog razloga, mogu se javiti u redovito radno vrijeme u Nastavni zavod za javno zdravstvo u Krežminoj ulici u Osijeku, gdje će i biti cijepljeni”, poručuje dr. Kraljik.

Možda ste propustili...