Kultura
BOGAT PROGRAM SPLITSKOG LJETA

Na dan otvorenja je premijera Verdijeva "Simona Boccanegre"
Objavljeno 2. srpnja, 2022.
Na 68. splitskom ljetu ove će se godine izvesti 45 opernih, dramskih i baletnih naslova te koncerata, održat će se likovne izložbe i predstaviti knjige, najavljeno je u splitskome HNK-u. Splitsko ljeto održat će se tradicionalno od 14. srpnja do 14. kolovoza na otvorenim, ambijentalnim pozornicama grada, a bit će i nekoliko gostovanja izvan Splita. Na dan otvorenja premijerno će se izvesti "Simon Boccanegra" Giuseppea Verdija, a na programu su i premijera drame "Lizistrata" prema motivima Aristofana, Homera, Lucića i Matišića te baleta "Veliki Gatsby". Među izložbama, u znak sjećanja na Nives Kavurić-Kurtović otvorit će se izložba "Crveno, boja žeđi", a otvorit će se i izložba "Opsada Oza" Nikole Vrljića. Održat će se 13 koncerata, a premijerno će ih otvoriti "The Stranger Within". Predstavit će se knjige i monografije, održati radionice te poetsko-glazbeni recital i glazbena večer.

Ravnatelj Splitskog ljeta Srećko Šestan rekao je da je ovogodišnji program teško sažeti i zapamtiti, ali se može podijeliti po ciklusima. Ove godine veću su pozornost dali opernim naslovima, pa će, uz premijeru, publika uživati i u Verdijevoj "Aidi", Gotovčevu "Eri s onoga svijeta" i Puccinijevu "Turandotu".

- Nakon 20 godina nam se vratio Paolo Magelli, legenda hrvatskoga i svjetskog glumišta, koji s našim pomlađenim ansamblom radi svoju viziju ‘Lizistrate‘. Intenzivno i svakodnevno naporno rade još od 4. lipnja. Uglavnom, program je jako bogat, raznovrstan, bit će atrakcija za sve ljubitelje kazališta. Pozivam Splićane, ali i domaće turiste da dođu na naše Splitsko ljeto - rekao je Šestan.

Producent dramskog programa Splitskog ljeta Jasen Boko smatra da će dramska premijera "Lizistrate" imati dobar odjek. S druge strane, rekao je, tradicionalno imaju "Smij i suze starog Splita", koje neki gledaju svake godine jer je to jedna od posljednjih uspomena na negdašnji Split. Ocijenio je da je program zanimljiv te vjeruje da će biti mnogo publike i uspješnih izvedaba.

Redatelj Krešimir Dolenčić ocijenio je kako treba mnogo očekivati od Verdijeva "Simona Boccanegre" jer je tu operu napisao vrlo studiozno, a najljepše u svemu, rekao je, jest "da zatvoriš oči i slušaš more koje je neprestano prisutno u glazbi". Dodao je da su Peristil odlučili mapirati projekcijom koja će biti gotovo jedina scenografija.

- To more se provlači u najrazličitijem obliku, od oluje i bure pa do ranojutarnjeg mreškanja, kroz glazbu. Tomu se jako veselim s maestrom Ivom Lipanovićem, s kojim odlično surađujem - rekao je redatelj Verdijeve opere Dolenčić. H
Možda ste propustili...

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike