Crna kronika
VATRENO U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

U pet mjeseci 72 požara, 67,4 posto više nego lani
Objavljeno 2. srpnja, 2022.
Onome tko skrivi požar iz nehaja prijeti plaćanje kazne od dvije do 15 tisuća kuna

Na području u nadležnosti Policijske uprave brodsko-posavske u pet mjeseci ove godine evidentirana su 72 požara od kojih 30 na otvorenom prostoru, 28 na građevinskim objektima i 14 na prometnim sredstvima. To je 67,4 posto više u odnosu prema istom razdoblju 2021.Prije nekoliko dana na poljoprivrednoj površini u blizini Vrpolja, dok je 47-godišnjak kombajnom vršio žito, došlo je do požara koji je izazvalo iskrenje iz kombajna. Pritom je opožareno oko sedam hektara ovršenog i oko sedam hektara neovršenog žita. Nije bilo ozlijeđenih osoba. Požar su ugasili pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava Vrpolje i Čajkovci. Policijski službenici nisu utvrdili elemente kaznenog djela te je o događaju obaviješteno Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu.

- Topli dani i vrlo visoke temperature znatno pridonose ovakvim negativnim statističkim pokazateljima, posebice na otvorenim prostorima. Pozivamo građane da prije rada s radnim strojevima na otvorenim prostorima poduzmu propisane sigurnosne mjere te provjere ispravnost električnih instalacija, odnosno radne strojeve podvrgnu odgovarajućim tehničkim pregledima. Također podsjećamo građene da poštuju odluke lokalne samouprave vezano uz obavljanje radova i spaljivanja trave, korova i slično na otvorenim prostorima, te tako savjesnim ponašanjem izbjegnu nastanak velike materijalne štete, teže posljedice ili tragedije - upozorava Kata Nujić, glasnogovornica PU brodsko-posavske.

Na temelju Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15 do 150 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od dvije do 15 tisuća kuna. Istim je zakonom propisana i novčana kazna u iznosu od 1000 do 15 tisuća kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru. Nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

- Pozivamo građane da obrate pozornost na pojave nastanka požara u svojoj okolini te osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, a svoja saznanja odmah dojave policiji na broj 192 ili Službi za hitne slučajeve 112, jer savjesnim ponašanjem i brigom za okolinu smanjujemo mogućnost izbijanja većih požara s tragičnim posljedicama. Apeliramo na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike: pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedopuštenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer vaša mala nepažnja može imati velike posljedice - upozoravaju iz policije.

Sandra Lacić
PUNO INTERVENCIJA
Posljednjih dana brojne su intervencije imali i vatrogasci u Osječko-baranjskoj županiji. I kod Petrijevaca je došlo ovoga tjedna do zapaljenja kombajna, a veću štetu spriječili su pravodobnom intervencijom vatrogasci DVD-a Petrijevci. Vatrene intervencije bilo je i u Baranji, točnije na odlagalištu komunalnog otpada u Petlovcu. Vatru su zajedničkim snagama uspjeli ugasiti vatrogasci DVD-a Petlovac i JVP-a Beli Manastir. Osječki profesionalni vatrogasci imali su i jednu zahtjevniju akciju gašenja planulih rolo bala staklene vune u Osijeku. Vatrogasci iz Feričanaca su pak gasili požar otvorenog prostora (strnjak, trava i nisko raslinje) na predjelu kod Feričanaca. Intervenciju tehničke naravi imali su našički vatrogasci koji su iz bunara u svom mjestu uspješno izvukli - psa.

Možda ste propustili...

ČETIRI ALKOHOLIZIRANA VOZAČA U PONEDJELJAK NA PODRUČJU PU OBŽ

Vozio Biljem s 2,36 promila u krvi

U BLIZINI MJESTA KNEŽEVI VINOGRADI

Izgorio kombajn, šteta 500.000 kn

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U BLIZINI MJESTA KNEŽEVI VINOGRADI

Izgorio kombajn, šteta 500.000 kn

2

DRŽAVLJANIN SRBIJE

Konobarici razbio mobitel i napao gosta

3

OSJEČKA ŽUPANIJA

Devet bombi u dva dana