Regija
OCIJENJENA PRORAČUNSKA TRANSPARENTNOST

Napredak Županje s dvojke na peticu
Objavljeno 2. srpnja, 2022.
ŽUPANJA



Županja je svrstana među "odlikaše" - najtransparentnije gradove u Hrvatskoj. Rezultat je to najnovijeg istraživanja transparentnosti svih 576 regionalnih i lokalnih proračuna koje je proveo Institut za javne financije u razdoblju od studenoga 2021. do travnja 2022. Županja je istaknuta među pet gradova koji su ostvarili najveći napredak – s dvojke, koju je dobila lani, kada je uvrštena među četiri najniže rangirana grada u Hrvatskoj - na čistu peticu.

To je, smatra gradonačelnik Damir Juzbašić, samo potvrda toga da je u Gradu sve transparentno, da se radi korektno i sve je vidljivo i provjerljivo. A javno se objavljuju i računi koji se plaćaju iz gradske blagajne. U zakon je, naime, uvedena odredba prema kojoj su općine, gradovi i županije dužni javno objaviti informacije o trošenju proračunskih sredstava na svojim mrežnim stranicama, tako da one budu lako dostupne i pretražive.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih građani se mogu angažirati i pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava. Na taj se način povećava odgovornost lokalnih čelnika i smanjuje mogućnost koruptivnih radnji. Transparentnost se mjeri brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina, pa se razina otvorenosti može kretati u rasponu od 0 do 5.

Od osam općina na području županjske Posavine pet ih je svrstano među najviše ocijenjene općine u Hrvatskoj - Babina Greda, Bošnjaci, Cerna, Gunja i Vrbanja. Što se tiče ostalih općina u najistočnijoj županiji, u tom su društvu još i Andrijaševci, Ivankovo, Lovas, Nuštar, Privlaka, Stari Jankovci, Stari Mikanovci i Tompojevci.

Četvorku su dobile općine Drenovci i Gradište, Jarmina, Nijemci i Trpinja. I Vukovarsko-srijemska županija je, prema objavljenjom istraživanju Instituta za javne financije, na najvišoj razini transparentnosti, a uz Županju su u razred s ocjenom 5 svrstani i gradovi Ilok, Otok i Vukovar. Vinkovci su ovaj put dobili trojku, kao i općine Štitar, Bogdanovci, Borovo, Tordinci, Tovarnik, Vođinci, Negoslavci i Markušica.

U Institutu za javne financije ističu da sama objava dokumenata ne znači apsolutnu transparentnost, no smatra se prvim korakom k višim razinama transparentnosti u sudjelovanja građana u proračunskom procesu i kontroli prikupljanja i trošenja javnih sredstava. M.L.O.
Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

Najčitanije iz rubrike