Mozaik
FINALNA VEČER SPLITSKOG FESTIVALA

Boje Slavonije brane sjajni pjevači Marko Kutlić i Stjepan Lach
Objavljeno 2. srpnja, 2022.
25 skladbi koje će ove godine biti izvedene na Prokurativama čut ćemo u izravnom prijenosu na HTV1 s početkom u 21 sat

Na finalnoj večeri 62. Splitskog festivala 2022., koja će se održati 3. srpnja na splitskim Prokurativama, uz izravan prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji, bit će izvedeno 25 novih skladbi. Nastupit će, kao i obično, neka od najvećih imena glazbene scene, a priliku da osjete čari jedne od najljepših pozornica dobili su i mladi glazbenici i autori pred kojima je zasigurno uspješna karijera.



Poznata imena


Nakon intenzivnog preslušavanja tristotinjak skladbi zaprimljenih na natječaj, umjetnički žiri Splitskog festivala, u sastavu Eduard Gracin, voditelj glazbene redakcije Radija Split, Katarina Perišić, glazbena urednica Radija Dalmacija, profesor Nenad Šiškov, skladatelj, producent i aranžer, Jelena Vlačić, glazbena urednica Narodnog radija, te skladatelj i direktor Splitskog festivala Tomislav Mrduljaš, odabrao je izvođače i pjesme koje će biti izvedene na 62. Splitskom festivalu, najznačajnijem festivalu zabavne glazbe u Hrvatskoj. Autori pjesama su redom poznata imena, od Ines Prajo preko Alke Vuice i Nene Belana do Tončija Huljića. Boje Slavonije brane dva sjajna mlada vokala: Marko Kutlić i Stjepan Lach.

Odabrano je 25 skladbi koje će ove godine biti izvedene na Prokurativama, a to su, abecednim redom: “Adio ljubavi” 4 tenora, “Budiš me” Marka Kutlića, “Dalmatinac zauvik” Mate Grgata, Danijelina “Fortunata”, Lorenina “Jedno bez drugoga”, “Još bi tija” Tomislava Bralića & Klape Intrade, “Jube moja znaj” Nene Belana, “Kad se rodiš usrid Splita” Luke Nižetića, “Lip ka Dalmacija” Lidije Bačić-Lille, “Lipo mi je tu” Klape Rišpet, “Ljubavi promijenit ćemo ime” Marka Tolje, “Ludo srce” Willy Family, “Možda nekog voliš” Tedija Spalata, “Ne da mi pisma” Gorana Karana, “Ona mi nedostaje” Jasmina Stavrosa, “Partenca” Mjesnog odbora, “Pjesma za kraj” Marka Bošnjaka, “Sa mnom” Ive Perkušića, Ibričino “Sjećanje”, “Sve što trebam” Ivana Ive Županovića, “Tako nedostaješ” Stjepana Lacha, “Vilo moja sva u bilom” Mladena Grdovića, “Voljeli smo jedno drugo” Ivane Kovač, “Za tebe bisere nosim” Ivice Sikirića Iće i “Zagrli me” Harija Rončevića.

Rock-galama


Na ekskluzivnom koncertu otvorenja Festivala 1. srpnja koncert “Rock-galama” održali su Neno Belan & Fiumens u povodu 25 godina rada. Bio je to zanimljivo koncipiran koncert sastavljen od dva dijela te pojačanim gostima. Prvi dio nazvali su Mediteranski orkestar, bio je to akustički spektakl u kojemu su im se pridružili prijatelji Željko Romac, Ante Prgin-Surka i Davor Krnjak. Pojačanje je to standardnoj Fiumens postavi u sastavu Leo Rumora, Olja Dešić te Vedran Križan koji je dirigirao festivalskim orkestrom u prvom dijelu, a onda je na njegovo mjesto kao zamjena uskočio Bračanin Josip Radić. Nastavak je tekao u vidu življeg dijela s plesnim, živahnim skladbama. Odsvirali su oko 30 skladbi, a posebna gošća im je bila Zorica Kondža. Bila je tu i šibenska klapa More s kojom je Belan snimio nekoliko pjesama, “Djevojku s juga”, “Galeba”...

U subotu, 2. srpnja, na programu je “Večer retrospektive” odnosno koncert “Prokurative, moja prva ljubav”, na kojemu će Tereza Kesovija izvesti najveće hitove, ali i poslušati druge pjevače kako pjevaju njezine pjesme (Kondža, Lorena, Martina Majerle, Lidija Bačić, Ivana Kovač, Jacques Houdek, Ivo Perkušić, Kutlić...).

Tanja Kvorka
U FINALU PJESMA O RASTANKU
Neno Belan će i u finalnoj večeri ponovno na pozornicu, kao autor glazbe i aranžmana, te Nikša Sviličić kao autor teksta donose nam pjesmu o rastanku.

- Odmah imamo aluziju na suze, bol, depresiju ljutu, rezanje žila, ali griješimo. Griješimo jer “Jube moja, znaj” jest pjesma o rastanku, ali s krajem koji nosi pozitivu. U ovom slučaju vrlo i pjevnu i plesnu, vrlo optimističnu, a refren lako ulazi u uho. Rekao bih da je to kraj jedne ljubavi gledan iz posve drukčije perspektive, zaraznog, lako pamtljivog refrena. Što očekujem? Ako misliš očekujem li nagradu, ne, ne nadam se tome. S nagradama sam uvijek takav, ako se dogode, dogode se. Meni je ipak najdraža ona da mi pjesmu pjeva publika, da živi. To je najveća nagrada na svitu - rekao je Belan za Slobodnu Dalmaciju.

Najčitanije iz rubrike