Osijek
PETA CITY UPGRADE KONFERENCIJA

Izbacivanje nepotrebnih procedura
Objavljeno 1. srpnja, 2022.
Želimo gradsku aplikaciju u kojoj će biti obuhvaćene sve usluge koje pruža Grad Osijek, odnosno gradska poduzeća i ustanove, da sve bude pregledno i na jednom mjestu, poručio je zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin otvarajući u četvrtak petu dvodnevnu cITy upgrade konferenciju u Osijeku.

Organizatori konferencije su Udruga gradova i Grad Osijek, a ključne teme bile su nove hrvatske elektroničke usluge i servisi za gradove i javnost, elektroničko uredsko poslovanje i kibernetička sigurnost te digitalna budućnost nordijskih gradova.

Vulin je najavio kako će se početkom jeseni javnosti predstaviti sve što je u godinu dana učinjeno. "Pri završetku smo popisa svih procesa koji se odvijaju unutar gradskog sustava, gradskih ustanova i poduzeća", rekao je napominjući kako će ih najprije optimizirati, odnosno izbaciti sve nepotrebne procedure. "Cilj je da se svaki podatak unosi samo jednom kako više ne bi bilo potrebno dolaziti u Gradsku upravu radi podizanja jednog dokumenta na prvom katu i odnijeti ga na drugi kat ili izvaditi neku potvrdu da bi se javio na javni poziv Grada Osijeka. Optimizirat ćemo sustav, a onda ga digitalizirati", poručio je. Digitalizacija lošeg sustava je, kaže, kao da automobil koji je pojela hrđa samo površinski prelakirate. "Ispod površine i dalje je hrđav, a to ne želimo napraviti", zaključio je Vulin.

Željko Jurić, predsjednik radne skupine za ICT, koja odnedavno djeluje u sklopu Udruge gradova, izjavio je da stvaraju preduvjete kako bi oni koji donose odluke informatici dali priliku da odgovore na izazove s kojima se gradovi suočavaju. "Učimo od najboljih, cilj je da do 2030. godine dostignemo europski prosjek", poručio je.

Na dvodnevnoj konferenciji sudjelovalo je stotinjak sudionika, među njima su na okruglom stolu o digitalnoj i održivoj budućnosti nordijskih gradova govorili Diana Helen Madunić, veleposlanica Kraljevine Švedske, Ole Frijs-Madsen, veleposlanik Kraljevine Danske, Kalle Kankaanpää, veleposlanik Republike Finske, Homma Latif, zamjenica veleposlanika Kraljevine Norveške, te Jukka Punamäki, koji radi za grad Helsinki u odjelu za upravljanje turizmom i destinacijama.

Tomislav Prusina
Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

Najčitanije iz rubrike