Novosti
NASTAVAK BLOKADE DOVEST ĆE DO NOVIH POREMEĆAJA

Cijena pšenice mogla bi zbog rata u Ukrajini porasti i do 34 %
Objavljeno 30. lipnja, 2022.
Cijene pšenice mogle bi porasti i do 34 posto ako ruska invazija na Ukrajinu blokira ukrajinski izvoz i prepolovi isporuke iz Rusije, upozorile su UN-ova Agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Rusija je u proteklim godinama proizvodila 10 posto, a Ukrajina tri posto svjetske pšenice, prema prosjeku u proteklih pet poljoprivrednih sezona, navode FAO i OECD. Ruska pšenica činila je petinu, a ukrajinska desetinu globalnog izvoza, dodaju dvije organizacije u izvješću objavljenom u srijedu. Ruska invazija izazvala je probleme u ukrajinskom izvozu jer je blokirala pristup lukama na Crnom i Azovskom moru, preko kojih je kupcima isporučivano više od 90 posto ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. Ostali izvozni kanali, uključujući željeznicu, ceste i riječne luke, nemaju dovoljno kapaciteta da isporuče iste količine i procjene u poljoprivrednom sektoru trenutačno signaliziraju da će ukrajinski izvoz biti sveden na petinu uobičajene količine, navode OECD i FAO. Rat je ograničio i ruski pristup, prije svega u Azovskom moru, i prisilio Moskvu da ograniči izvoz više proizvoda.

Zapadne sankcije Rusiji zasada ne ciljaju trgovinu poljoprivrednim proizvodima, ali brojne međunarodne kompanije ograničile su aktivnosti u Rusiji. Financijske sankcije potaknule su pak ruske proizvođače da kupcima nude niže cijene. Ako rat blokira ukrajinske izvozne kapacitete, cijena pšenice mogla bi porasti za 19 posto u usporedbi s predratnim razinama, izračunali su FAO i OECD. Bude li istodobno prepolovljen ruski izvoz, mogla bi poskočiti i za 34 posto, utvrdili su. "Rusija i Ukrajina prema tom bi scenariju zajedno izvezle 36 milijuna tona manje pšenice, ali druge zemlje povećale bi izvoz za 16 milijuna tona zbog viših cijena na međunarodnim tržištima", stoji u izvješću. Zbog znatno smanjenog izvoza broj pothranjenih ljudi u svijetu porastao bi za gotovo 19 milijuna u 2023/2024., upozorili su FAO i OECD. "Trenutačni završetak rata bio bi najbolji ishod za ljude i u Rusiji i u Ukrajini i za brojna kućanstva diljem svijeta koja trpe zbog naglog rasta cijena", zaključuje glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann. H
Mathias Cormann

glavni tajnik OECD-a

Trenutačni završetak rata bio bi najbolji ishod za ljude i u Rusiji i u Ukrajini i za brojna kućanstva diljem svijeta koja trpe zbog naglog rasta cijena.

Proizvođačima pšenice pomoć

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je da cijenu pšenice određuje tržište, no da je Ministarstvo svjesno rizika i otežanih uvjeta s kojim su suočeni te će biti spremno pomoći ako teret bude prevelik na proizvođačima. Što se tiče otkupne cijene, navela je da su posljednjih dana počele izlaziti prve kotacije, te da već stižu različiti upiti poljoprivrednih proizvođača, koji iskazuju nezadovoljstvo. To je njihovo pravo, ustvrdila je Vučković, napomenuvši da Ministarstvo radi kalkulacije o odnosu troškova proizvođača i otkupnim cijenama. Posljednju takvu kalkulaciju su, kako je navela, revidirali nedavno, revidirat će je opet, a već pripremaju i setove pomoći kako bi proizvođačima olakšali situaciju. H