Osijek
POSTAVLJEN PRVI U HRVATSKOJ

Nagodinu i u Osijeku: Rasvjetni
stupovi bit će punjači za e-vozila
Objavljeno 1. srpnja, 2022.
Postavljen je prvi punjač za električna vozila u stupu javne rasvjete u Hrvatskoj. Nalazi se u Buzinu, a riječ je o testnom punjaču koji će iduće godine u sklopu pilot-projekta biti ugrađen u 200-tinjak stupova u nekoliko gradova - pa i u Osijeku.

Riječ je o projektu širenja infrastrukture za električna vozila koji je pokrenula udruga Strujni krug, a kojim bi se u sljedećih desetak godina trebalo postaviti više od 100 tisuća punjača diljem hrvatske. Tvrtka Smart Energy, koja je dio M SAN grupe, napravila je prvu punionicu s dostupnom snagom od 3.5 kilovata, a u sljedećim tjednima očekuje se da svoje testne punjače postavi još nekoliko operatora.

Istraživanje udruge Strujni krug pokazalo je da 60 vlasnika električnih vozila puni svoja vozila u privatnim garažama i dvorištima. No, ako vlasnici žive u zgradama, vozila je gotovo nemoguće puniti “kod kuće”. Ugradnja punjača u rasvjetne stupove jeftino je i jednostavno rješenje za građane koji svoja vozila parkiraju na javnim parkiralištima, pri čemu ti punjači ne zahtijevaju dedicirane parkinge za električna vozila. Nakon besplatnog testnog razdoblja plan je njihovo korištenje naplaćivati, ali cijene punjenja “ne bi bile previsoke” jer je cilj da ovakvo sporije punjenje ostane prihvatljivo za krajnje korisnike. H/M.M.
Najčitanije iz rubrike