Regija
BARANJA U ŽUPANIJSKIM TRENDOVIMA

Domaćih turista više nego rekordne 2019.
Objavljeno 1. srpnja, 2022.
U baranjskim TZ-ovima navode da je među stranim gostima najviše bilo Mađara, Nijemaca, Slovenaca, Poljaka i Srba
BELI MANASTIR - Nastavlja se trend rasta broja gostiju u Osječko-baranjskoj županiji, što je dokaz da je istok Hrvatske itekako važan segment u mozaiku ukupne hrvatske kontinentalne turističke ponude.

Dolascima i noćenjima, i domaćih i stranih gostiju, zadovoljni su i u TZ-u Baranje. Na području pod njihovom ingerencijom, naime, ove je godine zabilježeno gotovo 6000 dolazaka, uz više od 10.000 noćenja. Više od polovine čine domaći gosti, njih 20-ak posto više nego 2019. Kada se tomu dodaju podatci iz TZ-a općine Bilje - Kopački rit, gdje je približno 3000 posjetitelja ostvarilo više od 6000 noćenja (domaćih znatno više od stranih), plus posjetitelji općine Draž, koja također ima svoj TZ, dolazimo do respektabilne brojke…

- Baranja je, što pokazuje broj dolazaka i noćenja, destinacija vrijedna spomena i posjeta. Još prije pandemije odlučili smo se fokusirati na domaće goste, a promocija destinacije i svi ostali napori, kako nas iz turističkih zajednica tako i svih ostalih turističkih djelatnika, pokazala je svoje. Posebice nakon što se dogodila pandemija COVID-a, tijekom koje su se domaći ljudi odlučili putovati po Hrvatskoj. Iako je broj dolazaka i noćenja sada veći, čak nas ni pandemija nije toliko pogodila - kaže Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranje, naglašavajući kako i u drugoj polovini godine očekuje nastavak tog trenda. To više što su pripreme za nadaleko poznate turističke manifestacije, uz neke nove, već počele. Perkušić oprezno dodaje kako je, ipak, teško predvidjeti što će sa sobom donijeti globalna kriza…

Županijske se brojke, doduše, ne mogu uspoređivati s jugom Hrvatske, ali su respektabilne. U prvih šest mjeseci ove godine Osječko-baranjsku županiju posjetilo je više od 47.000 gostiju, koji su ostvarili gotovo 100.000 noćenja. Znatno je to povećanje u odnosu prema istom razdoblju prošle godine, kada je posjeta bilo 27.500, a noćenja 70-ak tisuća. Tek nešto veći (ukupni) broj turista stigao je rekordne 2019. No veseli činjenica da su domaći gosti prepoznali destinaciju i priču, čemu su dokaz brojke iz eVisitora, koje upućuju na rušenje rekorda od prije tri godine.

- Domaćih je gostiju u prvoj polovini godine bilo više nego 2019., koju uzimamo kao najrelevantniju usporedbu s obzirom na pandemiju. Njih 32.000, dvostruko više od stranih, ostvarilo je 62.000 noćenja - kažu u TZ-u Osječko-baranjske županije, dodajući kako ni broj stranih gostiju nije zanemariv, jer je stranih gostiju bilo nešto više od 15.000, uz gotovo 40.000 noćenja.

U baranjskim TZ-ovima ističu kako je, kada je o stranim gostima riječ, najviše bilo Mađara, Nijemaca, Slovenaca, Poljaka i Srba (uz Amerikance s kruzer-tura), a na područje OBŽ-a najviše je stiglo Mađara, Nijemaca, Srba, Slovenaca i Bošnjaka. Dakako da broju dolazaka treba dodati jednodnevne posjetitelje, koji nisu registrirani u sustavu eVisitor.

Ivica Getto
Kneževi Vinogradi u pilot-projektu
HTZ je, zajedno s TZ-om Baranja, zbog dobrih pokazatelja uvidio da se i na području Baranje treba napraviti ispitivanje tržišta kako bi se moglo odrediti u kojem smjeru destinacija treba ići u sljedećem razdoblju. U suradnji s Institutom za turizam i agencijom Hendal, uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma i sporta RH, pokrenuto je nacionalno istraživanje obilježja turističke potražnje u Hrvatskoj “Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj - TOMAS HRVATSKA 2022.”, a kao pilot-projekt za Baranju izabrana je općina Kneževi Vinogradi.

Možda ste propustili...

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

Najčitanije iz rubrike