Kultura

Predstavljen program Motovun Film Festivala
Objavljeno 1. srpnja, 2022.

Motovun Film Festival, koji će se održati od 26. do 30. srpnja, publici će u glavnom programu predstaviti 18 filmova pristiglih sa svih strana svijeta te 25 naslova u kratkometražnom programu, najavljeno je u četvrtak na predstavljanju u Kulturno informativnom centu u Zagrebu.

Direktor festivala Igor Mirković istaknuo je da festival ima dva natjecateljska programa. Projekcije će se u vrijeme Festivala održavati i u Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Zadru i Zagrebu, napomenuo je dodavši kako će biti i naknadne projekcije po gradovima u Istarskoj županiji.

Cijeli ciklus, istaknuo je, završit će programom Motovun u Zagrebu - Motovun u Laubi od 26. kolovoza do 4. rujna s izborom od deset filmova. U Zagrebu smo, napomenuo je, paralelno na dvije lokacije - u kinu Tuškanac te u Laubi.

Ove će godine posebna pozornost Motovun Film Festivala biti na švedskoj kinematografiji, koja je zemlja-partner ovogodišnjeg festivala, napomenuo je Mirković i dodao da je to kruna višegodišnjih veza Motovuna i skandinavske kinematografije.

Istaknuo je i veliko zanimanje za motovunski kratkometražni program. Za ovogodišnji festival prijavljeno je 728 kratkih filmova iz 69 zemalja od kojih je za natjecateljski program selektorica Inja Korać odabrala 25.

Motovunski kratkometražni pobjednik i ove godine ulazi u konkurenciju za Europsku filmsku nagradu, a najboljem domaćem filmu bit će dodijeljena nagrada Corto Montonense.

Inja Korać istaknula je kako je selektorska ekipa nastojala publici predstaviti relevantan i zanimljiv odabir filmova iz posljednjih godinu dana svjetske kinematografije.

Na festivalu će u glavnom programu biti filmova od nagrađenih u Karlovim varima, Locarnu, Berlinu, na Sundanceu do filmova koji su stigli s netom završenoga canneskoga festivala, najavila je. Riječ je o filmovima sa zemljopisno različitih prostora - od Ukrajine do Irana te od Egipta do Islanda, napomenula je dodavši da su tu i dva hrvatska noviteta s ovogodišnje Pule ("Nosila je rubac črleni" i "Glava velike ribe").

Izdvojila je tri filma koja dolaze s ovogodišnjega Berlina. To su film Andreasa Dresena "Kurnaz protiv Busha", koji donosi priču o majci, turskoj kućanici koja se bori za oslobađanje sina Murata iz Guantanama, film Guðmundura Arnara Guðmundssona "Prekrasni stvorovi" o dječaku koji živi s vidovitom majkom te film Natalije Lopez Galardo "Dragulji u odjeći", koji se bavi neravnopravnom borbom triju žena s meksičkim podzemljem.

Na kraju festivala dodijelit će se i nagrade najboljima, među kojima glavnu nagradu festivala Propeler Motovuna i nagradu Motovunski kratki za najbolji kratkometražni film.

(Hina)

Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

Najčitanije iz rubrike