Ekonomija
BLAŽA NOMINIRANA ZA ZLATNI KLJUČ

Đakovački obrt u utrci za najboljeg izvoznika
Objavljeno 1. srpnja, 2022.
Obrt Blaža drvopreradu za potrebe proizvodnje skija, namještaja i igračaka izvozi u Aziju i na sjever Europe

Đakovačka Blaža, obrt za ugostiteljstvo, građevinarstvo i usluge, nominirana je za nagradu Zlatni ključ koji se dodjeljuje najboljim izvoznicima u 2021. godini.



Odlučilo je to Stručno povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Hrvatskih izvoznika, Hrvatske banke za obnovu i razvoj, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Financijske agencije, ministarstava MINGOR, MINPO i MVEP, Državnog zavoda za statistiku, Carinske uprave, HAMAG-BICRO-a, Hrvatske radiotelevizije i CRANE-a, na sjednici održanoj ovih dana. Uz obrt Blaža, za nagradu su nominirani i EMP-usluge obrt te Stolarski obrt Stolarija Jakopčin.

Obrt Blaža, s proizvodnim pogonima u đakovačkoj Industrijskoj zoni Jug (u prostoru bivšeg đakovačkog tekstilca Posavina) i susjednim Piškorevcima, nominiran je za izvoz svoje drvoperade.

Prema riječima nominiranog đakovačkog drvoprerađivača Marka Spajića, koji je u poduzetništvu već 38 godina, riječ je o izvozu proizvoda od drva za potrebe industrije namještaja, dio je za različite programe u proizvodnji igračaka, a većina izvoza Blažine drvne prerade odnosi se za potrebe proizvodnje skija.

- Oko 70 posto našeg izvoza odnosi se na područje Azije, a 30 posto na zemlje sjeverne Europe – Švedsku, Finsku, Belgiju i druge - kaže Spajić.

Kaže, ugodno ih je iznenadila vijest da su nominirani za izvoznika u 2021. godini, te im je to prva takva nominacija u gotovo 40 godina rada.

– Iznenađenje je to veće jer je veliki postotak naše prerade u topoli, koja se inače smatra kao škartno drvo, kao drvo koje ne vrijedi. Jer, jedan kubični metar tog proizvoda daje 1000 eura, a kubični metar istog tog proizvoda u hrastu je 4000 eura, a financijski rezultat je bolji od onoga koji to radi u hrastu. No, tako je - kaže nominirani đakovački drvoperađivač Marko Spajić.

Inače, obrt Blaža prošle godine izvezao je 20.000 kubičnih metara svoje drvoperade. Za domaće tržište, kaže Spajić, ne rade, no zato za potražnju tradicionalno specifilnog i zahtjevnog skandinavskog tržišta kaže kako je izvanredna.

– Da imamo kapacitete, mogli bismo to bitno povećati bez problema - dodaje ovaj đakovački poduzetnik.

Obrt Blaža, koja (u tom dijelu) zapošljava 47 djelatnika, samo u ovoj godini, u njezinih prvih šest mjeseci, ima povećanje prihoda za 48 posto te povećanje izvoza za 52 posto.

Svečana dodjela nagrada "Zlatni ključ" održat će se u ponedjeljak, 4. srpnja, u Zagrebu, The Westin Zagreb, a bit će održana u okviru programa 17. konvencije hrvatskih izvoznika, organizirane pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

Suzana Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike