Mozaik
ZAMP: GODINA U BROJKAMA STRUČNE SLUŽBE HDS-A

Najizvođenija ponovno
‘‘Mali krug velikih ljudi"
Objavljeno 1. srpnja, 2022.
U odnosu prema 2020. godini, očekivano, pali su prihodi od koncerata i javnih priredbi

Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja (HDS) u četvrtak je objavila da je u prošloj godini ostvarila 127,1 milijun kuna prihoda, što je 6,2 posto više nego u 2020. godini.- Može se zaključiti da su mnoge naše teške odluke koje su donesene u 2020. u cilju ublažavanja pada prihoda za članove dale dobre rezultate. Financijski ishod 2021. pokazatelj je primjetnog oporavka od loše prethodne godine i najava izvjesnog nastavka rasta u 2022. - istaknuo je glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec.

Najveći dio prihoda od kolektivnog ostvarivanja autorskih glazbenih prava stigao je na temelju prava javnog priopćavanja i iznosi 105,8 milijuna kuna. To je povećanje od 9,4 posto u usporedbi s prethodnom godinom, ističe se u izvješću ZAMP-a. Dodaje se i kako su u odnosu prema 2020., očekivano, pali prihodi od koncerata (31 posto) i javnih priredbi (19 posto), ali je zato od poslovnih korisnika glazbe kao što su hotelijerski, ugostiteljski i prodajni objekti pristiglo 17 posto više.

Najizvođenija domaća pjesma, drugu godinu zaredom, bila je ‘‘Mali krug velikih ljudi" autora Ivana Dečaka, u izvedbi Massima. Najčešće emitiran strani singl lani u hrvatskim medijima prema podacima HDS ZAMP-a je ‘‘Bad Habits" Britanca Eda Sheerana.

Honorari od autorskih prava prošle su godine poslani na više od 116 tisuća autora i nositelja i prava iz Hrvatske i cijelog svijeta, od Argentine i Brazila preko Koreje i Mađarske do Tajvana i Velike Britanije, ističe se u izvješću. Stabilno poslovanje omogućilo je i izvanrednu pomoć članovima HDS-a pogođenima COVID krizom, ističu u ZAMP-u. Dosadašnji ukupan iznos isplaćene pomoći glazbenim autorima iz posebnog anti COVID fonda je 11,5 milijuna kuna, čime je donekle ublažen pad prihoda zbog nemogućnosti normalnog glazbenog i koncertnog poslovanja kroz protekle dvije godine.

HDS ZAMP-u su punomoć za ostvarivanje njihovih prava u prošloj godini dala 554 nova člana, pa je ukupna brojka redovnih i pridruženih članova prešla 11 tisuća, zaključuje se u izvješću. H
DIGITALNO TRŽIŠTE OSTAJE GLAVNO POLJE RAZVOJA ZA GLAZBENIKE
Koronakriza imala je za izravnu posljedicu i nenastupanje naših glazbenika na vanjskim tržištima. Tako je iz svijeta, zahvaljujući recipročnoj suradnji ZAMP-a s drugim takvim društvima, za naše autore stiglo nešto više od 9 milijuna kuna. To iznosi 5,5 posto manje inozemnih prihoda nego prethodne godine. Najveći iznos stigao je, tradicionalno, iz Srbije a zatim iz Slovenije i Crne Gore.

Prihodi od online i digitalnih prava su također pali za 10,4 posto. No dugoročno, digitalno tržište ostaje glavno polje razvoja prilika za glazbene autore što pokazuje i rast broja streamova zabilježenih na glazbenim servisima i platformama, ističu u ZAMP-u. Registrirano je digitalno korištenje više od 63 tisuće djela iz repertoara kojeg štiti HDS ZAMP, a služba je obradila, kako ističu, rekordnih gotovo 2,4 milijarde streamova.

Možda ste propustili...

NAJAVILI VELIKI KONCERT NA OBALI

Marko Kutlić nastupa s Matijom Cvekom u Puli

SLAVNA BRITANSKA PJEVAČICA POHVALILA SE NA INSTAGRAMU

Dua Lipa postala počasna veleposlanica Kosova

NAKON 30-GODIŠNJE BORBE S RAKOM

Umrla zvijezda "Briljantina" Olivia Newton-John

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana