Svijet
OTVARANJE VRATA UKRAJINSKOM IZVOZU ŽITARICA

Rusija napustila Zmijski otok - strateška pobjeda Ukrajine
Objavljeno 30. lipnja, 2022.

Ruske snage napustile su u četvrtak stratešku crnomorsku ispostavu Zmijski otok u velikoj pobjedi Ukrajine koja bi mogla ublažiti rusku blokadu izvoza žitarica.

Rusko ministarstvo obrane je priopćilo da se odlučilo povući u "znak dobre volje" te da taj potez pokazuje da Rusija ne ometa napore Ujedinjenih naroda da organiziraju humanitarni koridor za izvoz pšenice iz Ukrajine. Ukrajina je priopćila da je istjerala ruske snage napadima tijekom noći.

"KABOOM!", tvitao je Andrij Jermak, predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija. "Nema više ruskih vojnika na Zmijskom otoku. Naše oružane snage odradile su sjajan posao."

Ukrajinsko južno vojno zapovjedništvo objavilo je na Facebooku fotografiju nečega što izgleda kao otok, gledano iz zraka, s najmanje pet ogromnih stupova crnog dima koji se uzdižu nad njim od, kako je reklo, napada projektilima i topništvom.

"Neprijatelj je žurno evakuirao ostatke garnizona s dva glisera i vjerojatno napustio otok. Trenutačno je Zmijski otok zahvaćen vatrom, odjekuju eksplozije."

Reuters nije mogao odmah provjeriti fotografiju niti izvješća zaraćenih strana.

Rusija je zauzela otok prvog dana rata, a ukrajinski vojnici koji su tamo bili i kojima je ruska krstarica Moskva naredila da se predaju, poručili su preko radio-veze: "Ruski ratni brode: j..i se".

Taj je incident ovjekovječen na ukrajinskoj poštanskoj marki. Na dan kada je marka izdana, Ukrajina je potopila brod, glavni brod ruske crnomorske flote.

Prošlog mjeseca britansko ministarstvo obrane reklo je da bi Rusija mogla dominirati sjeverozapadnim Crnim morem ako uspije učvrstiti svoj položaj na Zmijskom otoku sa zračnom obranom i krstarećim projektilima obalne obrane.

Otok ulazi u domet projektila HIMARS-a ispaljenih s ukrajinskog kopna. Ukrajina je prošlog tjedna počela postavljati moćni novi raketni sustav koji su joj poslale Sjedinjene Države.

"Doprema protubrodskih projektila Harpoon i HIMARS-a u Ukrajinu dovela je ruske snage na otoku u pojačani rizik", napisao je Rob Lee, viši suradnik na američkom Institutu za istraživanje vanjske politike na Twitteru.

"Najznačajniji aspekt je da bi to moglo otvoriti vrata ukrajinskom izvozu žitarica iz Odese, što je ključno za ukrajinsko gospodarstvo i globalnu opskrbu hranom."

Šef ukrajinskih oružanih snaga rekao je da su haubice ukrajinske proizvodnje odigrale ulogu u tjeranju Rusa s otoka, ali je također zahvalio drugim zemljama na potpori. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike