Tehno
TEST: NOKIA G11

Izdržljiv, jednostavan, vrlo povoljan mobitel
Objavljeno 1. srpnja, 2022.
Dobar pametni telefon koji obećava dugovječnost, s baterijom kod koje vam neće trebati punjač u džepu

Tržište pametnih telefona u zadnjih nekoliko godina probija gotovo sve moguće granice. Kako u dijagonalama zaslona, fotografskim mogućnostima, ali i ponajviše u cijenama. Nekada davno spominjana psihološka granica od 5000 kuna, danas je dva i više puta probijena. No, promjene, one pozitivne u obliku mogućnosti i performansi, ponude i kvalitete onog što dobivamo, događaju se i na drugoj strani tržišta. Naravno, govorimo o povoljnim, ili ulaznim modelima nekog proizvođača. Upravo takav povoljni model iz Nokije imali smo u rukama.



Dvije ili tri godine


G11 pokreće Android 11, a Nokia obećava ažuriranje Android OS-a sljedeće dvije godine te sigurnosna ažuriranja sljedećih tri godine. Ovim potezom Nokia vam sugerira kako će vas model G11 služiti najmanje toliko dugo, što je odlično, s obzirom na to da je riječ o povoljnom uređaju. Kad smo već kod cijene, spomenimo kako ona za G11 iznosi svega 1199 kuna. S obzirom na navedeno ne možemo kroz iste oči promatrati gotovo deset puta skuplje top-modele i jedan povoljan model. Stoga ćemo i naš osvrt prilagoditi cjenovnom razredu.


Kvalitetna izrada


Nokia G11 donosi provjerenu, rekli bismo robusnu izradu po kojoj je Nokia nekada bila itekako poznata. Iako je telefon u potpunosti izrađen od plastike, dojam pod prstima je solidan. Telefon jednostavno odiše dozom kvalitete i ulijeva povjerenje kako se neće raspasti već pri prvom padu. Naprotiv, izostanak "plemenitih" materijala (čitaj staklo i metalni obruč), doveli su upravo do toga da prvi pad ne znači ujedno i posljednji pozdrav telefonu, kakav je danas čest slučaj. Prednjom stranom dominira zaslon, a stražnjom očekivano modul s kamerama koji je blago izdignut. Stražnja strana donosi i određenu perforaciju koja izgleda lijepo i služi kako bi telefon manje klizio u ruci, a i ne ostavlja packe od prstiju na sebi. Na desnoj strani nalazi se blago ulegnuta tipka za paljenje mobitela, koja ujedno služi i kao čitač otiska prsta. Iznad nje nalaze se tipke za glasnoću. Na gornjoj strani nalazi se 3,5mm utor za slušalice, što je izuzetno pohvalno, jer pronaći ovaj utor danas je pravi raritet. Na lijevoj strani nalazi se utor za dvije nano SIM kartice i jednu micro SD karticu te tipka za Google asistenta. Na donjoj strani nalaze se USB Type-C utor, mikrofon i zvučnik. Sveukupno gledano, Nokia G11 donosi sve što i očekujemo od jednog telefona, čak i više, jer danas malo tko nudi 3,5mm utor za slušalice.


Veliki zaslon, dobre kamere


Uključivanjem telefona dočekuje nas raskošni 6,5-inčni zaslon rezolucije 720 x 1600 piksela. Iako je rezolucija relativno niska za današnje pojmove, prikaz je iznenađujuće dobar. No, još je jedna velika novost tu u odnosu na prethodnika, a to je što ovaj mobitel nudi osvježenje ekrana od 90 Hz. Ugodno skrolanje i prijelazi na 90Hz itekako će vas razmaziti i donijeti dašak onog u čemu uživaju korisnici skupljih modela. Na vrhu zaslon nalazi se svojevrsna "suza", unutar koje je svoje mjesto našla prednja kamera. Ispod poklopca Nokia G11 donosi Unisoc T606 procesor s osam jezgri: 2x 1,6 GHz Cortex-A75 + 6x 1,6 GHz Cortex-A55, dok za grafiku brine Mali-G57 MP1. Društvo procesoru pravi 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije. Očekivano za ovu kategoriju mobitela, no tu je i utor za micro SD memorijsku karticu. Telefon sve zadatke odrađuje solidno, s povremenim dužim pokretanjem zahtjevnijih aplikacija/igrica, ili prilikom prebacivanje između aplikacija.U fotografskim mogućnostima G11 raspolaže solidnim arsenalom. Glavna kamera je 13 megapikselna s aufokusom i f/2,2, a društvo joj pravi 2 megapiskelna macrokamera s fiksnim fokusom na 4cm te f/2,4, a tu je i 2 megapikselni senzor dubine. Prednja kamera broji osam megapiksela s f/2,0. Sa svim kamerama u dnevnim uvjetima moguće je dobiti sasvim pristojne fotografije, no količina detalja nešto je manja. Fotografije snimljene u noćnim uvjetima imaju izraženi šum. S glavnom kamerom moguće je snimiti i 1080p video s 30 fps. Za kraj ostavljamo bateriju od 5000 mAh koja će omogućiti autonomiju za više od jednog dana. Tražite li povoljan telefon Nokia G11 neka bude model kojeg će te uzeti u razmatranje.
 
Marin REŽIĆ
Uključivanjem telefona dočekuje nas raskošni 6,5-inčni zaslon rezolucije 720 x 1600 piksela

Možda ste propustili...

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

HUAWEI PREDSTAVIO NAJNOVIJU SERIJU

FreeClip slušalice za novo iskustvo slušanja

Najčitanije iz rubrike