Regija
KUD “MIJAT STOJANOVIĆ”

Babogredci će prikazati svoje žetvene običaje
Objavljeno 1. srpnja, 2022.
”Nema sela nad Babine Grede, kolo igra, a gospoda glede”, zaorit će se pjesma u nedjelju na Vezovima
BABINA GREDA - Članovi KUD-a "Mijat Stojanović" iz Babine Grede na prošlogodišnjim su Vinkovačkim jesenima osvojili 3. mjesto na Županijskoj smotri folklora, pokazali originalnost u nastupu i na poseban način iskazali ljubav prema tradiciji. Kao jedan od najbolje ocijenjenih KUD-ova stekli su pravo predstavljati Vukovarsko-srijemsku županiju na najznačajnijim manifestacijama tradicijske kulture diljem Hrvatske u sljedećih godinu dana. U nedjelju će nastupiti i na 56. Đakovačkim vezovima, gdje će ponosno prikazati sve bogatstvo narodnoga ruha i tradicije svoga kraja, te svojom pomno osmišljenom koreografijom zasigurno oduševiti brojnu publiku.

Predstavit će se pjesmom i plesom vezanima uz žetvene običaje Babine Grede, kao i na Vinkovačkim jesenima, odjeveni u babogredske tradicionale odnjice ili vezenke, kako se ti dijelovi nošnje nazivaju u drugim selima. Nastojat će, kaže predsjednica Martina Paskaš, i ovaj put u Đakovu što bolje i autentičnije predstaviti folklor svoga mjesta.

- Veselimo se nastupu na svakoj manifestaciji, posebice ovakvog značenja. Đakovački su vezovi jedna od najvećih i najvažnijih tradicijskih manifestacija u Slavoniji i Baranji. Počašćeni smo što smo pozvani i što smo dobili priliku nastupiti i predstaviti svoj rad i svoje selo - kazala je. "Nema sela nad Babine Grede, kolo igra, a gospoda glede", zaorit će se u nedjelju vezovskom pozornicom.

Ovo kulturno-umjetničko društvo trenutačno djeluje u tri skupine: dječja folklorna sekcija, odrasla folklorna sekcija i muška pjevačka skupina. Aktivnih je odraslih članova 50-ak i oko 30 djece, koja od malih nogu pokazuju veliku ljubav prema folkloru i narodnim običajima. I upravo su oni jamstvo opstojnosti KUD-a, kao istinskog čuvara tradicije toga sela, koji ime Babine Grede pronosi i promiče na raznim državnim i međunarodnim smotrama folklora. Sudjelovali su na brojnim manifestacijama i izvan Lijepe Naše, u susjednoj Bosni i Hercegovini, Italiji, Španjolskoj, Češkoj, Austriji… U bogatom narodnom ruhu svoga sela ponosno se, već desetljećima, predstavljaju bećarcima, kolima, svatovcima, poskočicama, i diče svojim širokim šorovima po kojima je Babina Greda poznata.

Malo ih je, kaže predsjednica Martina Paskaš, u posljednje dvije godine korona usporila, ali su se digli i nastavili dalje raditi, svojim ustaljenim tempom. Planiraju u srpnju ići na Dužijancu, tradicionalnu žetvenu svečanost u Somboru, a potom i na Čapljinski međunarodni ljetni maskenbal. U rujnu će sudjelovati na 56. Vinkovačkim jesenima i tradicionalnoj smotri foklora, kojoj se KUD-ovi iz najistočnije županije posebno raduju i vrijedno uvježbavaju koreografije. Organizitori su i županijske smotre a cappella pjevanja koja se u prosincu održava u Babinoj Gredi.

KUD "Mijat Stojanović" svoje korijene vuče još iz davne 1909. godine, kada ga pod nazivom Pjevačko-tamburaško društvo "Zvonimir" osniva student prava Matija Bačić. Dvije godine poslije student medicine Šima Stojanović sa župnikom Mijatom Sencom pri župnom uredu osniva društvo "Stojanović".

Krajem 50-ih godina prošlog stoljeća ujedinjuju se u KUD "Mijat Stojanović" i nastavljaju uspješno djelovati sve do današnjih dana.

Marija Lešić Omerović
Kao trećeplasirani na Smotri folklora VSŽ-a u okviru Vinkovačkih jeseni predstavljaju Županiju na Vezovima

ČUVARI TRADICIJE
”Kultura jednog naroda vrijedi onoliko koliko njeguje i baštini svoju tradiciju i kulturu i stoga je na nama da kroz neprocjenjivo bogatstvo naših narodnih običaja očuvamo svoj identitet i baštinu. Oni su važan dio naše tradicije”, poručuje predsjednica KUD-a Martina Paskaš

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

Najčitanije iz rubrike