Regija
MARIJA BUREK, DIREKTORICA ĐAKOVAČKE TURISTIČKE ZAJEDNICE

Vezovi su temelj izrastanja novih generacija poštovatelja nasljeđa
Objavljeno 1. srpnja, 2022.
Unatoč neizvjesnom vremenu i preprekama, Đakovčani pokazuju da je ljubav prema baštini i tradiciji ono što opstaje i da su više nego spremni na ovogodišnjim, 56. Đakovačkim vezovima istaknuti važnost slavonskog identiteta i bogate baštine kao neizostavnog dijela nacionalnog identiteta i prepoznatljivosti Republike Hrvatske izvan njezinih granica. Sam početak 2022. godine dao je naslutiti još jedno veliko priznanje za manifestaciju Đakovački vezovi kada je Hrvatska pošta najavila izdavanje poštanskih markica iz serije "Hrvatski turizam". Dana 2. lipnja izdana je markica Đakovački vezovi te katedrala sv. Petra, čime je Pošta, uz mnoge renomirane institucije i subjekte u turizmu, iskazala potvrdu turističkog utjecaja i pozicije manifestacije Đakovački vezovi u turizmu Republike Hrvatske.

Ono što je posebnost Đakovačkih vezova iznimna je uključenost lokalne zajednice u organizaciju i provođenje manifestacije, na što smo iznimno ponosni, te upravo na temelju te veze lokalne zajednice i Đakovačkih vezova manifestacija je postala temelj izrastanja novih generacija poštovatelja kulturnog blaga, što i dalje trebamo poticati i razvijati.

Đakovo je oduvijek poznato kao srce Slavonije, grad koji je podjednako udaljen od svih većih slavonskih gradova, ali i podjednako udaljen od glavnih gradova susjednih zemalja, što se u smislu pozicioniranja na turističkom tržištu uvijek naglašava, a u 2022. godini, na temelju primljenih informacija s terena, turisti su geografski položaj grada Đakova, njegove ljepote i manifestacije itekako prepoznali te ga sve više biraju kao svoju odmorišnu točku prilikom obilaska regije Slavonije, a tome u prilog govori i povećanje broja turističkih noćenja za prvih šest mjeseci u odnosu na prošlu godinu za 73 posto, dok je u odnosu na rekordnu 2019. godinu ostvarenje za isto razdoblje 93 posto.

Dobro došli u Đakovo, na 56. Đakovačke vezove! Dobro došli u srce Slavonije! S.Ž.
Možda ste propustili...

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

Najčitanije iz rubrike