TvObzor
ČETVRTKOM NA FOX KANALU

Znanstvenofantastična serija “4400” u ulozi kritičara društva
Objavljeno 1. srpnja, 2022.

Tijekom prošlog stoljeća nestalo je 4400 ljudi iz marginaliziranih skupina američkog društva. Iste noći 2021. svi se ponovno pojavljuju a da nisu ostarjeli ni dana. Povezuje ih još nešto - nitko od njih ne sjeća se ni kako je nestao ni gdje je bio. Dok se američka vlada utrkuje s vremenom kako bi što prije analizirala potencijalnu prijetnju, dio nestalih razvija čudne sposobnosti i pokušava se uhvatiti u koštac s misterijem onoga kroz što su prošli i zašto su se ponovno pojavili.Početak je to američke drame “4400”, ispričane iz afroameričke perspektive. Kako kaže producentica Ariana Jackson, serija se bavi nesposobnošću Sjedinjenih Američkih Država da se obračuna s problemom bjelačke nadmoći, koji je proteklih nekoliko godina goruća tema američke svakodnevice.

Iako je “4400” inspirirana originalnom znanstvenofantastičnom dramom iz 2001., producentice i spisateljice Arian Jackson i Sunil Nayar upozorile su da ovim scenarijem donose potpuno novi sadržaj zbog modernih elemenata što su ih unijele u priču.

Nova znanstvenofantastična serija, koja se od 30. lipnja prikazuje na FOX kanalu četvrtkom u 22 sata, ima 13 epizoda te istu osnovnu premisu kao i originalna serija, koja je trajala od 2004. do 2007. godine. Osvježenje nam dolazi u obliku afroameričke perspektive i prikazu društvenih problema američkog društva u 2021. godini.

- Odajem priznanje onima koji su stvorili originalnu seriju jer to je tako nevjerojatna, prekrasna premisa. Bilo je vrlo uzbudljivo staviti ovu priču u 2021. godinu, koju smatram važnim vremenom u povijesti američke nacije - vremenom u kojem se vidi mnogo pukotina našeg društva u onome što smo izgradili, ali i kako su nas te situacije dovele do toga gdje smo kao društvo sada - izjavila je Ariana Jackson za Entertainment Weekly, dodavši da jedna od svrha umjetnosti može biti i društvena kritika te upozoravanje na prijeko potrebne promjene. D.M.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KAKO JE DONJI MIHOLJAC POSTAO ATRAKTIVNO KONCERTNO ODREDIŠTE

Prandau Festival

2

BLIŽI SE JUBILARNO, 20. IZDANJE LIBURNIA FILM FESTIVALA

U konkurenciji 19 recentnih dokumentaraca; po četiri svjetske i hrvatske premijere

3

SNIMLJENA PREMA POSLJEDNJOJ KNJIZI IZ TRILOGIJE

Druga sezona popularne dramske serije “Saga o Forsyteima”