Kultura
NA OBALI DUNAVA U VUKOVARU

Uz vatromet otvoren 16. Vukovar film festival
Objavljeno 29. lipnja, 2022.

Na terasi Agencije za vodne putove, na samoj obali Dunava u Vukovaru, kratkometražnim mađarskim filmom "Eger, 1552" redatelja Attile Szásza, a potom ukrajinskim filmom "Vizija leptira" redatelja Maksima Nakonečnog, nastalog i u hrvatskoj koprodukciji, u srijedu navečer svečano je uz veliki vatromet otvoren 16. Vukovar film festival, koji traje do nedjelje, 3. srpnja. Festival je otvorio zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Šusac koji je ukazao na sličnosti stradanja Vukovara i Mariupolja.



Organizatori ističu kako je ukrajinski film uspješno prikazan na nedavno održanom festivalu u Cannesu gdje je Nakonečni rekao kako je jako važno da se njegov film prikaže u Vukovaru, jer, kaže, Mariupolj prolazi kroz ono kroz što je prolazio Vukovar.

Publika će za ovogodišnjeg VFF-a filmove gledati na pet lokacija. Na terasi Agencije za vodne putove i u CineStaru publika će vidjeti filmove koji su u službenoj konkurenciji dugometražnog i kratkometražnog igranog odnosno konkurenciji dokumentarnog filma. U Hrvatskom domu Vukovar prikazivat će se najnoviji filmovi francuske kinematografije te kategorija DokuTV s najnovijim i iznimno zanimljivim dokumentarcima. Perivoj dvorca Eltz standardno je rezerviran za najatraktivniji program u sklopu kojeg će se prikazati kategorija "Festivalski hitovi" među kojima će biti prikazani filmovi "Ja sam Zlatan" o jednom od najpoznatijih nogometaša 21. stoljeća Zlatanu Ibrahovimoviću te "Dvostruka prijevara", ovogodišnji dobitnik nagrade za najbolju režiju na filmskom festivalu u Cannesu. Peta je lokacija za projekcije kino u Borovu naselju.

U pet festivalskih dana publika će pogledati više od 60 dokumentarnih i igranih filmova koje će ocjenjivati tročlani žiri u sastavu glumac Marko Cindrić, bivši urednik HRT-a Đelo Hadžiselimović te novinar, pisac, scenarist i producent Velimir Grgić.

Organizatori ističu kako konkurencija filmova nikada nije bila jača, a do sada je na vukovarskom festivalu prikazano više od tisuću filmova koje je vidjelo oko 300.000 gledatelja. U Vukovar dolaze najbolji filmovi europske kinematografije. Na otvaranje je došla i glavna glumica ukrajinskoga filma “Vizija leptira” Rita Burkovska, koja je putovala 36 sati od Kijeva do Vukovara. Podsjetila je kako su u vrijeme snimanja filma prije krvavog rata u Ukrajini morali scenografijom rekonstruirati i dočarati ruševine grada i posljedice razaranja, a sada je to ukrajinska stvarnost.

Miroslav Flego
Najčitanije iz rubrike