Sport
KVALIFIKACIJE KOŠARKAŠA ZA SVJETSKO PRVENSTVO

Dončić i pune Stožice trebali bi izvući najbolje iz Hrvatske, koja je u borbi za drugi krug
Objavljeno 30. lipnja, 2022.

Pred košarkaškom reprezenatcijom Hrvatske ključne su utakmice prvog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, koje se za 14 mjeseci igra u Japanu, Filipinama i Indoneziji. Na programu su utakmice trećeg "prozora", u njima izabranici Damira Mulaomerovića igraju protiv Slovenije i Finske.



Kod susjeda gostujemo večeras u Areni Stožice (četvrtak, 20.15), gdje nas čekaju pune tribine, ali i domaćin u najjačem mogućem sastavu. Slovence predvodi njihova NBA zvijezda, Luka Dončić, nakon pet godina u nacionalnom dresu je Goran Dragić, a na okupu je i većina onih koji su prije godinu dana igrali polufinale Olimpijskih igara (Z. Dragić, Murić, Tobbey, Blažič...), stoga je jasno kakav težak zadatak čeka naše košarkaše.



- Svi pričaju o Dončiću, koji je megaigrač, ali Slovenija je i odlična momčad. Igrat će se u paklenoj atmosferi, moramo biti psihički i fizički spremni, na najvišoj razini. Znamo što nas čeka i što nam treba - kaže Mulaomerović, koji priprema momčad od sredine lipnja, a ona koja večeras istrči u Ljubljani bit će puno kvalitetnija od one koju je imao na svom debiju, u dvije utakmice protiv Švedske, krajem veljače. Na raspolaganju su Bojan Bogdanović, Ivica Zubac, naš NBA dvojac, koji se, nažalost, tek tri dana prije utakmice priključio treninzima. Od jakih aduta tu su Mario Hezonja i Ante Toni Žižić, kao i oporavljenik od ozljede Dragan Bender. Jasno, Hrvati u Deželu idu s najjačim adutima, a tada se s pravom može govoriti i o nekom optimizmu, koji nam je nužan. Naime, naši izgledi za drugi krug i dalje su najlošiji u skupini C. S dvije pobjede ostajemo sigurno u igri za SP, možda nam bude dostatna i jedna, ali tada ćemo ovisiti i o ishodima ostalih dvoboja. Ne zaboravimo da smo kvalifikacije otvorili trima porazima (nakon dva došlo je do promjene na izborničkoj funkciji), a pobjeda u Norrkopingu vratila nas je u igru, iz koje ne bi bilo dobro ispasti.



U sklopu priprema Hrvatska je odradila i zatvorenu provjeru u Rijeci (gdje za tri dana čekamo Fince), u kojoj se lako obračunala s Poljskom (92:74). No snagu je u prijateljskoj provjeri pokazala i Slovenija, koja se u Trstu poigrala Talijanima (90:71), ali vjerujemo da će protiv Hrvatske imati puno teži zadatak. Jasno, večerašnji će se dvoboj igrati u užarenoj atmosferi, a ona bi iz nas trebala izvući ono najbolje. Vrijeme je da hrvatski košarkaši upišu jednu veliku pobjedu. A ‘di ćeš slađe od one protiv susjeda.

Nino Benčina
TABLICA
1. Finska       4       3       1       308:298       7

2. Slovenija       4       2       2       325:332       6

3. Švedska       4       2       2       329:325       6

4. Hrvatska       4       1       3       314:321       5

Najčitanije iz rubrike