Svijet
UKRAJINA

Istraga o ratnim zločinima
Objavljeno 30. lipnja, 2022.
Izaslanstvo Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE), uključujući Davora Ivu Stiera u svojstvu potpredsjednika Odbora za pravna pitanja i ljudska prava PSVE-a, posjetilo je Ukrajinu s ciljem prikupljanja informacija o mogućim ratnim zločinima te zločinima protiv čovječnosti, priopćio je Sabor.

Tijekom posjeta od 27. do 29. lipnja članovi izaslanstva obišli su Buču i Irpin, mjesta u predgrađu Kijeva koja su prethodno okupirale ruske snage, a zastupnik Stier susreo se i s hrvatskom veleposlanicom u Ukrajini Anicom Djamić. "Posjet je za cilj imao utvrditi činjenice i prikupiti informacije o mogućim ratnim zločinima te zločinima protiv čovječnosti počinjenim tijekom agresorskog rata koji je pokrenula Ruska Federacija protiv Ukrajine", stoji u priopćenju. Prema istom izvoru, Stier i ostali članovi izaslanstva susreli su se s visokim predstavnicima ukrajinskog parlamenta, državnom tužiteljicom zaduženom za progon ratnih zločina, predstavnicima ministarstava vanjskih poslova i pravosuđa te predstavnicima vodećih nevladinih organizacija.

Izaslanstvo je nakon završetka posjeta izrazilo šokiranost viđenim dokazima o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti, osudivši rat kao neutemeljenu i brutalnu agresiju koja čini jasnu i tešku povredu međunarodnog prava, te je obećalo odlučnost u borbi protiv nekažnjivosti i postizanja pravedne odštete za Ukrajinu. PSVE-u su ukrajinski sugovornici kazali da će jedan od prioriteta biti uspostava ad hoc međunarodnog suda za procesuiranje zločina ove agresije, kako je predložila Parlamentarna skupština u travnju, a da će drugi prioritet biti uspostava kompenzacijske komisije ovlaštene za zapljenu određene ruske imovine za financiranje obnove Ukrajine.

Papa Franjo je raketiranje krcatog trgovačkog centra u Kremenčuku nazvao posljednjim u nizu "barbarskih napada" na Ukrajinu. Ukrajina je rekla da je najmanje 18 ljudi ubijeno i otprilike 60 ozlijeđeno u ruskom napadu u ponedjeljak. Rusko ministarstvo obrane reklo je da je pogodilo legitimnu vojnu metu, a da u trgovačkom centru nije bilo nikoga. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike