Osijek
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Za studente su karte za vlak i dalje besplatne
Objavljeno 29. lipnja, 2022.
Ximium no. Simus imanunum ius in aiosorioi detoris, et, confecis, cii poratia norum iosoisio

Osječko-baranjska županija će od listopada, odnosno od početka nove akademske godine, nastaviti sufinancirati troškove javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području županije. Potvrdili su to na jučer održanoj sjednici vijećnici Županijske skupštine dajući tako podršku projektu koji je Županija u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom pokrenula 2018. godine.



- Do sada je Osječko-baranjska županija sufinancirala u iznosu 50 posto vrijednosti karte, dok je ostatak pokrivao HŽ. Od nove akademske godine iznos troška koji je pokrivala Županija dijelit ćemo po pola s jedinicama lokalne samouprave, odnosno cjelokupan iznos karte sufinancirat će HŽ s 50 posto, Županija 25, te općine i gradovi s 25 posto. Na taj način nastavljamo s ovim projektom besplatnog prijevoza vlakom studenata s područja županije po cijeloj Hrvatskoj - izvijestio je župan Ivan Anušić. Za usporedbu, u 2021. godini za cijelu godinu iznos županijske subvencije iznosio je 1,4 milijuna kuna, a samo za prvih pet mjeseci ove godine jedan milijun kuna.

Za župana važna tema vezana je uz Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, odnosno informaciju o prijavi na javni poziv resornog ministarstva za dodjelu nepovratnih sredstava.

- Kao je što već poznato, RDC je gotovo dovršen, završetak radova očekuje se u rujnu, a prijavom na natječaj očekujemo povrat sredstava u iznosu oko 70 posto. Također, prijavili smo i projekt "Zaželi pomoć u kući - Osnaživanje i aktiviranje žena na tržištu rada", kojim nastojimo pomoći teže zapošljivim ili dugotrajno nezaposlenim ženama. Jedina smo županija u Hrvatskoj koja, osim gradova i općina, prijavljuje taj projekt - kazao je župan sumirajući Skupštinu.

Vijećnici su, između ostalog, usvojili i izvješća o stanju socijalne skrbi i poslovanju ustanova socijalne skrbi, o radu i poslovanju Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije, izvršenju Programa rada Turističke zajednice Osječko-baranjske županije. Većinom glasova usvojen je prijedlog Kazališnog vijeća o imenovanju Vladimira Hama za intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku od travnja 2023. godine.

Na početku sjednice podnesena je i informacija da je vijećnica Renata Forjan dostavila pisani zahtjev za stavljanje svog mandata u mirovanje, pa je Ivica Klisurić novi vijećnik Skupštine Županije.

Dario Kuštro
OKRETANJE ALTERNATIVNIM IZVORIMA ENERGIJE
Na sjednici je bilo riječi o mogućim reagiranjima na povećanje cijena energenata. "Energetika postaje glavni problem ne samo u Hrvatskoj već i u cijeloj Europi, pa i svijetu. Povećanje cijena struje i plina, koje se najavljuju ove jeseni, sigurno može dovesti do zatvaranja dijela poslovnih subjekata i povećanja broja nezaposlenih, što nikako ne želimo da se dogodi. Okretanje alternativnim izvorima energije, poput solarnih panela, dobar je put na kojemu svoju pomoć trebaju pružiti i država i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Ne smijemo dopustiti da se sve ovo dobro što je učinjeno u području gospodarstva i poduzetništva vrati nekoliko koraka unatrag zbog enormnih poskupljenja", stav je župana.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike