Novosti
HALMED: NUSPOJAVE NA LIJEKOVE

Samo dva slučaja povezanosti cjepiva protiv COVID-a i smrti
Objavljeno 30. lipnja, 2022.

U samo dva slučaja u Hrvatskoj utvrđena je povezanost cjepiva protiv COVID-19 i smrti. Pokazalo je to, među ostalim, izvješće Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) o prijavama sumnji na nuspojave lijekova zaprimljenim u 2021. godini



U podatcima iz novog izvješća izražen je utjecaj prijavljivanja sumnji na nuspojave cjepiva protiv COVID-19. HALMED navodi kako su, kao rezultat procjepljivanja građana u sklopu zaštite zdravlja i smanjenja utjecaja pandemijskog širenja te bolesti, uz zdravstvene radnike i nositelje odobrenja, primili znatno više prijava građana. "Većina zaprimljenih prijava ne klasificiraju se kao ozbiljne - kako uz lijekove općenito, tako ni uz cjepiva protiv COVID-19", navodi HALMED.

Prošle je godine ta agencija primila ukupno 9966 prijava sumnji na nuspojave lijekova u Hrvatskoj. Kada je riječ o prijavama mogućih nuspojava na cjepiva protiv COVID-19, zaprimljeno ih je 6613, dok je u toj godini utrošeno ukupno 4,7 milijuna doza cjepiva protiv te bolesti.

"Iako su sumnje na nuspojave najviše prijavljivali liječnici (43 %), gotovo jednak broj prijava zaprimljen je od pacijenata i korisnika lijekova, koji se sve više uključuju u aktivno praćenje sigurnosti primjene lijekova i cjepiva. Broj prijava pristiglih od pacijenata i korisnika lijekova porastao je za 337 posto u odnosu na prethodnu godinu te u 2021. čini udio od 41,6 posto svih zaprimljenih prijava", navodi HALMED. Najviše je prijava stiglo od žena, i to njih 66 posto. S obzirom na ozbiljnost nuspojava, najveći broj prijava (68 %) čine one koje se ne klasificiraju kao ozbiljne. "Jednako tako, među prijavama koje su zaprimljene za cjepiva protiv COVID-19 većina, odnosno 76 posto, ne klasificiraju se kao ozbiljne", stoji u izvješću.

Većina prijavljenih nuspojava, kako općenito za sve lijekove tako i za cjepiva protiv COVID-19, jesu "očekivane, blagog karaktera te prolaze kroz nekoliko dana bez potrebe za dodatnim liječenjem ili uz simptomatsko liječenje". Najčešće su prijavljene vrućica i povišena tjelesna temperatura, glavobolja, bol na mjestu primjene cjepiva, zimica, bolovi u mišićima, umor, slabost, mučnina, malaksalost i bolovi u zglobovima.

"Za cjepiva protiv COVID-19 u 2021. godini zaprimljene su dvije prijave sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koje je utvrđen stupanj uzročno-posljedične povezanosti s primjenom cjepiva: jedna prijava vrlo rijetkog sindroma tromboze s trombocitopenijom za koju je povezanost s primjenom cjepiva Vaxzevria (AstraZeneca) ocijenjena kao ‘vjerojatna‘ te jedna prijava rijetkog oblika pretjerane imunološke reakcije (hemofagocitna limfohistiocitoza), za koju je povezanost s primjenom cjepiva Jcovden (Janssen) ocijenjena kao ‘moguća‘. Dodatno, za 15 prijava zaprimljenih u 2021. godini ocjenom je utvrđeno da uzročno-posljedična povezanost nije vjerojatna", ističe Agencija za lijekove i medicinske proizvode.

Dijana Pavlović
PREOSJETLJIVOST
Među ozbiljnim prijavama za cjepiva protiv COVID-19 zabilježene su reakcije preosjetljivosti (osip, svrbež i koprivnjača, u pojedinim slučajevima praćeno oticanjem lica, grla ili jezika te poteškoćama s disanjem ili gutanjem), kod kojih je uz primjenu antialergijskih lijekova u svim slučajevima došlo do oporavka, ističu u HALMED-u. Također, zabilježene su reakcije pareze lica, tromboembolijski događaji te nesvjestice.

Možda ste propustili...

U SRIJEDU POČINJU RADOVI NA GRANIČNOM PRIJELAZU

Za godinu dana u funkciji novi most kod Gradiške?

PARLAMENTARNI IZBORI ZATVARAJU ŠALTERE

Banke 17. travnja neće raditi

ANGAŽMAN OZRENA PROHIĆA U HNK-U U OSIJEKU

Ham: Najoštrije osuđujem svako nasilničko ponašanje