Regija
U ĐAKOVU PREDSTAVLJANJE SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE

Na Vezovima, na Trgu, Gotovčev Ero s onoga svijeta i vrličko kolo
Objavljeno 30. lipnja, 2022.
ĐAKOVO



Nakon što je program 56. Đakovačkih vezova u srijedu nastavljen na prostoru iza Male crkve trećim danom četverodnevnog Gastrofesta i bio je u znaku Đakovačkog čobanca, a potom se preselio na Strossmayerov trg, gdje je održan folklorni program "Đakovština u pjesmi i plesu", kada je nastupilo devet KUD-ova i pjevačkih skupina, nakon čega je u Muzeju Đakovštine održan koncert "Antologija hrvatske komorne tamburaške glazbe" Tamburaškog seksteta AUKOS-a, da bi potom ispod šatora nastupio Lucky band i Džentlmeni, Vezovi su u četvrtak, 29. lipnja, u znaku predstavljanja Splitsko-dalmatinske županije.



Više gradova iz ove županije, poput Vrlike, Sinja i Makarske, s Đakovom su gradovi prijatelji.

Tijekom cjelodnevnog programa Splitsko-dalmatinska županija Đakovčanima i vezovskim gostima predstavit će se tradicijskom kulturom, običajima, suvremenom kulturom, enologijom, gastronomijom i dr., odnosno najboljim što ima. Program njezina predstavljanja počinje u 10 sati u Kući Recishmann, na gradskom korzu, predstavljanjem i interpretacijom priče za djecu "Liskan i Ljeljo u velebitskoj avanturi", a iza kojeg stoji Muzej Cetinske krajine, Sinj. U 11 sati je, također u Kući Reichsmann, otvorenje izložbe Petra Radovića, a pod nazivom "Putopis cetinskgo akvarela - vodom do slike". Posljednji, četvrti dan Gastrofesta u znaku je tradicionalnih slavonskih proizvoda, a program na prostoru iza Male crkve počinje u 18 sati.

Program ponovno nastavljaju gosti iz Splitsko-dalmatinske županije, pa će u 19 sati na Strossmayerovu trgu održati folklorni program uz vrličko kolo, ojkalicu, diple, a bit će izvedeno i završno kolo iz Gotovčeve opere "Ero s onoga svijeta", u izvedbi KUU-a "Milan Begović" Vrlika. Bit će to prvi put da se najpoznatiji ples iz opere "Ero s onoga svijeta" izvodi u službenom programu Đakovačkih vezova.

Na pozornici na Strossmayerovu trgu, također u 19.30 sati, bit će izvedena i kazališna predstava "Kneginja Margareta", Muzej Cetinske krajine Sinj. U 20 sati na red dolazi program Gastronomija vrličkog kraja, KUU "Milan Begović" i Vrličanke, a održat će se na prostoru iza Male crkve.

U dalmatinskom je štihu i nastavak današnjeg vezovskog programa; u 20 sati na pozornici iza Male crkve nastupit će klape Cambi i Partenca te Giuliano i Diktatori.

Bogat program Đakovčane i njihove goste očekuje i tijekom cijelog dana u petak, 1. srpnja, kada će 56. Vezovi svečano biti otvoreni u 21 sat ispred katedrale. Vezovski program toga dana počinje u 10 sati jednom novinom - "Slikajte se s nama u narodnom ruhu", koju organiziraju Čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga "Družina", a fotografiranje u narodnom ruhu kao lijepa uspomena s Vezova bit će moguće sve do 20 sati, u Kući Reichsmann.

Prigodu za fotografiranje na Đakovačkim vezovima u narodnim nošnjama Čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga "Družina" omogućit će i u subotu, 2. srpnja, od 11 sati, također u Kući Reichsmann, sve do 20 sati.

Prije toga, u 10.30 sati, u istom prostoru bit će predstavljena Revija "Đakovački vezovi", vjerna publikacija ove smotre folklora, a koja ponovno donosi niz tekstova s etnološkim temama, zanimljivim ljudima, događajima, o očuvanju kulturne baštine i dr. Vezovski program nastavlja se tijekom cijele subote, kao i nedjelje, kada je udarni vezovski dan. S. Župan
Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

U STRUKOVNOJ ŠKOLI, STRUKA UPOZORAVA:

Pronašle zmiju u učionici, rano ljeto poremetilo i njih

Najčitanije iz rubrike