Kultura
U SLAVONSKOM BRODU 1. SRPNJA

Izložba ilustracija “Neustrašive žene”
Objavljeno 30. lipnja, 2022.

Nakon Jastrebarskog, Rovinja, Nove Gradiške i Pakraca, izložba "Neustrašive žene" nastavlja svoje putovanje i dolazi u Slavonski Brod, grad u kojem se rodila najveća hrvatska balerina svih vremena Mia Čorak Slavenska, a koja će biti i jedna od 100 značajnih žena predstavljenih na izložbi. Grupna izložba ilustracija "Neustrašive žene" bit će svečano otvorena u petak, 1. srpnja, s početkom u 19 sati, u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol.



Mia Čorak Slavenska rođena je 20. veljače 1916. godine, u Brodu na Savi, od majke Hedvige Palme-Čorak i oca Milana Čorka, uglednog ljekarnika. Iako je u Brodu živjela samo u najranijem djetinjstvu, tijekom života vraćala se u svoj rodni grad. Postala je poznata pod imenom Slavenska, no na početku karijere svome prezimenu dodala je naziv Posavska te i na taj način pokazala ljubav prema kraju u kojem je rođena. Prvi put nastupila je 1924., u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u ulozi Srca na praizvedbi Licitarskog srca. Usavršavala se u Beču i Parizu. Od 1930. primabalerina je zagrebačkoga Baleta, a od 1938. godine nastupala je pod imenom Slavenska u trupi Ballet Russe de Monte Carlo. U SAD-u osnovala je trupe Ballet Variante (1944) i Slavenska-Franklin Ballet (1952., s britansko-američkim baletnim plesačem i koreografom Fredericom Franklinom), s kojim je postavila balet Tramvaj zvan čežnja (prema drami T. Williamsa). Godine 1954.–55. primabalerina je Metropolitan Opere u New Yorku. Svrstana je među najistaknutije balerine XX. stoljeća. Kako autorica knjige "Priče o neustrašivim hrvatskim ženama", Tatjana Barat ističe: "Ni prije ni kasnije naši prostori nisu imali balerinu njezina kova. No, osim što je imala izniman talent, imala je i nevjerojatnu želju za učenjem i radom na sebi. Pokazala nam je da naš (ne)uspjeh ne ovisi o geografskom prostoru ni ograničenjima na koja putem nailazimo, nego isključivo o nama samima. I zato Mia Čorak Slavenska zaslužuje naše sjećanje i poštovanje".

Putujuća grupna izložba "Neustrašive žene" temelji se na knjigama "Priče o neustrašivim hrvatskim ženama", autorice Tatjane Barat i "Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku", autorice Rosie Kugli, a u izdanju Naklade Iris Illyrica, urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba sjedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice.

Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta.

Na izložbi posjetitelji će moći razgledati čak 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti koje su ilustrirale poznate hrvatske ilustratorice. Izložba u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod ostaje otvorena do 30. srpnja, nakon čega putuje u Ivanić-Grad. J.Kn.
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

Najčitanije iz rubrike