Dome slatki dome
TEST: EINHELL GE-CM 43 LI M KIT

Laka i okretna aku kosilica za sve terene
Objavljeno 30. lipnja, 2022.
Osim malo čišćenja od ostataka trave, ova kosilica ne zahtijeva gotovo nikakvo drugo održavanje
Već godinama baterijski alati djeluju superiorno nad onima koje pokreću benzinski motori, a s razvojem tehnologije ta je prednost sve više očita. Ako ste ikada sumnjali u to da je budućnost vrtnih alata u baterijskom pogonu, onda je, bar sada, s ovim cijenama goriva i najavama da će uskoro sve biti električno to i neosporno. Tako današnji aku vrtni alati mogu ne samo parirati, nego svojim mogućnostima i nadmašiti "dinosaure" s benzinskim motorima. Nikako ne smijemo zanemariti i činjenicu na uštedi, jer današnja cijena goriva čini izbor baterijskih alata isplativijim no ikada prije. Sjajan primjer kako jedna aku kosilica može u potpunosti zamijeniti onu na benzin dolazi nam u obliku modela Einhell GE-CM 43 Li M Kit.

Sve u paketu


Naš osvrt na kosilicu Einhell GE-CM 43 Li M Kit krenut ćemo netipično za nas - odmah od posla. Pogled na karakteristike ostavljamo za kasnije, jer ova kosilica dolazi kao paket sa svime potrebnim za rad, pa ćemo se odmah uhvatiti košnje, a potom kroz to iskustvo otkriti i sve ostale karakteristike. Za razliku od brojnih alata ovog njemačkog proizvođača koji dolaze kao soloproizvodi bez baterije i punjača, s kupovinom GE-CM 43 Li M Kit kosilice stižu dvije Power X-Change baterije kapaciteta 4,0 Ah, ali čak i dva punjača za brzo punjenje. Ova kosilica radi pri 36 V te tako za svoj rad treba dvije baterije. Baterije su nam dobro poznate i ako već imate Einhell Power X-Change alate moći će te ih bez zadrške koristiti i sa svim drugim alatima. Punjači su novijeg tipa te za razliku od prijašnjih donose manje dimenzije, a na njima je i zanimljiva pločica s informacijama koliko se koja baterija dugo puni. Za priložene 4 Ah baterije za puni kapacitet potrebno je 75 minuta, a ako želite brže vrijeme onda ćete morati posegnuti za nekim od bržih punjača koje Einhell nudi. Pravo je pitanje, što možemo napraviti s punim baterijama, a tu Einhell GE-CM 43 Li M obećava mnogo. Naime, s punim baterijama imamo mogućnost pokositi oko 600 m2, a što nam se u praksi i pokazalo točno. Površina košnje nekada će biti manja, a nekada veća, a o tome ovisi visina trave, eventualna njena vlažnost i slični parametri koji mogu utjecati na performanse košnje.

Nakon obavljene košnje otkrili smo koliko je kosilica superiorna spram klasičnih benzinskih. Prvo što će svatko primjeriti njezina je lakoća. Kako je kosilica izrađena od kvalitetne plastike ona je od klasičnih kosilica znatno lakša. Time je rukovanje jednostavno te nas manje umara i opterećuje. Veliki kotači i pomična drška s mekim rukohvatom još više pridonose komforu.

Svestrana


U praksi i nakon duge košnje nećete osjećati umor. Druga velika prednost je buka koja je kod ovakvih električnih, odnosno baterijskih modela drastično manja od benzinskih kosilica. Osim susjeda, i vaše će vam uši biti zahvalne. Treća velika prednost je u pogledu održavanja koju zahtijeva kosilica. Naime, osim malo čišćenja od ostataka trave, ova kosilica ne zahtijeva gotovo nikakvo drugo održavanje, što je odlično. Sjetimo se samo ulja koje imamo kod benzinskih kosilica, a ne treba izostaviti ni gorivo koje, em što je skupo, em morate voditi brigu da ga imate doma.

Einhell GE-CM 43 Li M čini nam se kao idealna kosilica za vlasnike srednjih, pa i većih travnjaka. Iako je nominalno namijenjena onima s travnjacima do oko 600 m2, uz set dodatnih baterija, ili onih većeg kapaciteta, ova će vam kosilica pružiti komfor i snagu za velike travnjake. No, jednako kako se ovaj model kosilice dobro snalazi na srednjim i velikim površinama, zahvaljujući laganoj konstrukciji i okretnosti, dobro joj "leže" i manji prostori. Pokošenu travu sakuplja u spremnik od 63 litre, a tu je i dodatak za malčiranje. Visina košnje podesiva je sve od 25 do 75 milimetara..M.Režić
Možda ste propustili...

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike