Sport
VATERPOLSKI EL CLASICO U MAĐARSKOJ

Srbi nas podcjenjuju, ali smo spremni otići u polufinale
Objavljeno 29. lipnja, 2022.
Naše su Barakude na posljednjih osam SP-a igrale bar polufinale

Hrvatska vaterpolo reprezentacija danas u Budimpešti (16 sati) igra četvrtfinale Svjetskog prvenstva protiv Srbije. Dvoboj susjeda i velikih rivala, velesila ovog sporta, uz ogled Mađarske i Italije svakako je najzanimljiviji dvoboj ove faze natjecanja, koji će odlučiti tko će nastaviti borbu za medalju, a tko će igrati za plasman od petog do osmog mjesta.



Potonje je nešto što Barakude na SP-u nisu iskusile još od Barcelone davne 2003. godine, kada posljednji put nisu zaigrale najmanje u polufinalu. Rekordan je to niz od osam polufinala, a još nestvarniji je podatak kako je naša reprezentacija na posljednjih sedam osvajala medalju, između ostalih i dvije zlatne. Niz je to uspjeha kojima se nitko ne može pohvaliti, ali koji će danas biti na velikom iskušenju jer aktualni olimpijski prvaci i ovdje su među kandidatima za sam vrh.

Iako su i Srbi poput nas napravili veliki broj izmjena u momčadi, u Mađarskoj su do sada upisali sve tri pobjede (SAD 17:13, Australija 6:5, Kazahstan 22:3) te tako dobili dva dodatna dana za pripremu za ovaj susret. Za razliku od njih, hrvatski su vaterpolisti morali odraditi i osminu finala, u kojoj su uvjerljivo porazili Gruziju (13:7), nakon što su prethodno remizirali s Grčkom (8:8) te pobijedili Njemačku (13:9) i Japan (21:13). Pobjeda nad Japancima skupo nas je stajala, jer osim što nismo ulovili potrebnih 12 razlike za prvo mjesto i izravno četvrtfinale, naknadno je kažnjen Rino Burić na čak tri utakmice zabrane igranja. Žalba je već uložena, no Hrvatska je bez Burića morala protiv Gruzije, a rezultat te žalbe se još iščekuje, tako da je neizvjesno može li Ivica Tucak računati na njega danas ili će ponovno imati skraćenu rotaciju.

Iako je nakon raspleta naše skupine priznao kako Srbija definitivno nije suparnik kojeg bi izabrao u četvrtfinalu, hrvatski izbornik nimalo ne sumnja kako njegovi igrači imaju kvalitetu poraziti je i tako nastaviti put prema odličju.

- Osobno, ja doista s radošću iščekujem tu utakmicu. Vjerujem da imamo snagu dobiti ju. Srbija je reprezentacija izmijenjena kao i mi, koja ima dvojicu vrhunskih igrača u svojim redovima, ali imamo i mi. Idemo u pravi "rat"; kada kažem rat, mislim i stavite to u navodnike. Vjerujem da imamo snage to dobiti.

Sa Srbijom smo se često susretali na velikim natjecanjima, posljednji put igrali smo lani na Olimpijskim igrama u Tokiju gdje smo dobili u skupini (14:12), ali na kraju završili tek peti. Puno je izmjena u obje momčadi od tog susreta, a Tucak ističe kako i u ovakvom odnosu snaga naša reprezentacija ima argumente za pobjedu.

- Već sam ih bio gledao, znam nešto, igrali smo s njima neke prijateljske utakmice. Drukčiji su dakako nego ranije. Nema više takvih klasa da kada ne ide, da se digne jedan Filipović i zabije gol ili da ti Prlainović odigra obranu kako samo on zna. Neću reći da je to lošija Srbija, ali je bitno izmijenjena. Nema više takvih individualaca. Oni će sada isto njegovati više kolektivnu igru, što su i dosad činili, ali su drukčiji. I dalje je to jaka Srbija, samo što vjerujem da mi možemo s njima igrati. Kao što smo mogli s onom ranije, možemo i s ovom - naglasio je Tucak.

Pobjednik ovog para u polufinalu će u petak igrati s boljim iz dvoboja Španjolske i Crne Gore, a nadamo se kako ćemo to biti mi te u petak proslaviti novo produženje rekordnog niza medalja na svjetskim prvenstvima.

Goran Roguljić
Parovi četvrtfinala
13.00: Grčka - SAD

16.00: Srbija - Hrvatska

19.30: Španjolska - Crna Gora

21.00: Mađarska - Italija

Vukičević: Znamo gotovo sve o njima, možemo ih pobijediti
Ante Vukičević jedan je od samo četvorice Barakuda koji je igrao na SP-u u Budimpešti i prije pet godina, kada je osvojen naslov prvaka. Osim njega, to su još Marko Bijač, Loren Fatović i Ivan Krapić. Vukičević je tada u polufinalnom slavlju protiv Srbije (12:11) postigao dva pogotka, a i za današnji susret vjeruje da se može ponoviti sličan rasplet.

- Srbija je dosta izmijenila sastav, kao i mi, ali kod njih je ostalo još uvijek nekoliko vrhunskih igrača iz prijašnjih generacija, s naglaskom na prošli olimpijski ciklus. Pripremit ćemo se, znamo gotovo sve o njima, tako ćemo pokušati igrati neku našu igru koju sada tek razvijamo, pa i neke automatizme, što bolje možemo. Mislim da će to biti dobro i da ih možemo pobijediti.

Možda ste propustili...

RUKOMETAŠICE OSIJEKA DOČEKUJU LIDERA

Protiv Podravke iskušati neke varijante

TAEKWONDO GALEB TROPHY - SERBIA OPEN 2024.

Osječanke stekle vrijedno iskustvo

Najčitanije iz rubrike