Sport
SVE MANJE HRVATA NA TRAVI ALL ENGLAND CLUBA

Iga Swiatek je čudo, ženski tenis dugo nije imao takav kalibar i takvu dominaciju
Objavljeno 29. lipnja, 2022.

Tvrda podloga, zemlja, trava... svejedno. Poljakinja Iga Swiatek lako se prilagođava gdje god zaigra i gazi sve redom. Na startu Wimbledona upisala je 36. pobjedu zaredom, za nas je loša vijest što je londonski Grand Slam otvorila trijumfom protiv hrvatske tenisačice Jane Fett sa 6:0, 6:3.



Jana je u glavni turnir londonskog Grand Slama ušla nakon uspješno odrađenih kvalifikacija, ali ždrijeb je nije pomazio i odmah u prvom kolu morala je na najbolju tenisačicu svijeta. Njih dvije su u utorak otvorile program na središnjem terenu Wimbledona, tradicija kaže da je to trebala napraviti lanjska pobjednica, ali u odsutnosti Barty zaigrale su prva nositeljica i naša Jana. Nije bilo previše neizvjesnosti u tom meču, Swiatek je projurila kroz prvi set s tri breaka i ostavila Fett na nuli. U drugoj dionici bilo je mnogo više neizvjesnosti. Hrvatska tenisačica krenula je odlučnije i puno bolje. Odmah u prvom gemu oduzela je servis Poljakinji, ali njezina protivnica odmah ga je vratila. Fett je napravila novi break za vodstvo 3:1, ali Swiatek je odgovorila s pet osvojenih gemova u nizu i očekivano otišla u 2. kolo.

- Ovo je moj prvi meč na travi ove sezone, znala sam da će biti nezgodno. Nakon što sam lako dobila prvi set, bilo je problema u drugom, ali uspjela sam to riješiti - rekla je Swiatek, kojoj je to bio prvi meč nakon trijumfa u Roland Garrosu prije tri tjedna.

Mlada Poljakinja doista je čudo, ono što radi na terenu je nevjerojatno. Ima samo 21 godinu i dva naslova u Roland Garrosu, prva je tenisačica svijeta, a ove godine od veljače ne zna za poraz. Mijenja podloge, turnire i gradove i - pobjeđuje. Kada je 2020. osvojila svoj prvi Grand Slam kao tinejdžerica bez statusa nositeljice, nije pukla pod pritiskom, naprotiv, dobro se prilagodila novim okolnostima i sa sjajnim igrama nastavila i u 2021., u kojoj je na svakom od četiri Grand Slama igrala u drugom tjednu. A onda je ove godine eksplodirala. Nakon iznenadnog umirovljenja Ashleigh Barty zasjela je na čelo WTA poretka i krenula u nevjerojatan niz. Ima 36 uzastopnih pobjeda, a to dugo nije viđeno u ženskom tenisu.

Jana je ispala, utorak je bio rezerviran i za nastup još dvije hrvatske tenisačice, ali u kasnijem terminu - Petre Martić protiv Amerikanke Shelby Rogers te Osječanke Donne Vekić također protiv Amerikanke, Jessice Pegule. I. Liović
Nevjerojatna Poljakinja nije imala previše problema s hrvatskom kvalifikanticom

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike