Regija
U MATICI KORISNO I UGODNO

Brojne aktivnosti Matice umirovljenika Đakovo
Objavljeno 29. lipnja, 2022.
Proveden niz radionica - od šaranja jaja, ruske kuhinje, batata do aditiva
ĐAKOVO - Ostavivši za sobom maske, pandemiju, crne izvještaje, zabrane druženja, punim plućima prodisali su i članovi Matice umirovljenika Đakovo, pa je šest mjeseci 2022. prošlo radno i veselo. U Matici, kojoj je članarinu u 2022. platilo 350 članova, čiji je broj rastao, mnoštvo je realiziranih i planiranih aktivnosti. Matičini umirovljenici primjer su kako vrijeme provesti korisno, edukativno, zdravo, ugodno i zabavno.

- U okviru redovitog godišnjeg programa realizirani su odlazak u toplice u Bizovac, dva jednodnevna izleta – u vinariju, svetište, dvorac u Šiklošu, Mađarsku te u Kopački rit, uz posjet dvorcu Tikveš. Uz to, dobro smo ručali i zabavili se. Od početka godine održali smo i sedam zabavnih druženja u Laguni, a s toplim vremenom na terasi Kod dida Tunje, uz puno pjesme, recitacija, šala, glazbe i plesa - kaže predsjednica Željka Balić, koja je u travnju nazočila izbornoj skupštini MU-a Hrvatska. Sada su aktivnosti u Đakovu usmjerene na nabavu ogrjeva, a planirana realizacija je 2000 m2.

Održan je i niz radionica, poput one o ruskoj kuhinji, gdje su nastavnice Dubravka i Zvjezdana, suradnice MU-a, u prostoru udruge predavale o ruskoj kuhinji i vodile radionicu uz degustaciju najpoznatijih jela i pića. "Uz malo ruskog čaja i votke, kušao se boršč, a za desert torta medovik i kuglice s kakaom", kaže Balić. U ožujku su umirovljenici Matice bili na izletu u Vukovaru, u suradnji s Udrugom slikara Suncokret. Posjetili su Muzej vučedolske kulture, Muzej Eltz i Vodotoranj, a našlo se vremena i za riblje delicije uz Dunav. "Krajem ožujka održali smo i radionicu šaranja jaja, koristila se salvetna tehnika na stiropornim jajima. Voditeljice su bile naše suradnice Kaja i Dubravka. Iznimno je bila posjećena radionica Gomoljasto povrće 21. stoljeća – batat, u veljači", dodaje Balić. Matica je u travnju provela i radionicu o aditivima – što su, koja su im svojstva, utjecaj na zdravlje i sl., a o čemu su govorile Ankica Živić i Dubravka Scharmitzer.

Članovi Matice mogu se vidjeti u šetnji s nordijskim štapovima tri puta tjedno u 18 sati u Velikom parku. Uz razgibavanje tu je i terapija smijehom.

Krajem 2021. kupljen je tlakomjer, kao i projektor i platno zbog velike potrebe pri održavanju radionica, dok je dnevni boravak opremljen potrebnim namještajem i posuđem. Matica je Gradu predala dva projekta: Bolji život umirovljenika i Učimo zajedno.

U prvoj polovini lipnja 30 članova bilo je na sedmodnevnom odmoru na Braču i u obilasku okolice, a kako je ljeto tek počelo, u planu su dva izleta s kupanjem, desetodnevni odmor u Crikvenici sa zdravstvenim terapijama, te sedmodnevni boravak u banji Ilidža, BiH, u studenome. "Planiramo i dalje radionice, predavanja i boravak uz društvene igre, kvizove znanja, igru asocijacija, a da ne zahrđamo uz vježbanje i sl.", kaže Balić.

Matica je otvorena svima i sve ideje i prijedlozi dobrodošli su.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

Najčitanije iz rubrike