Regija
NA EUROPSKI VAŽNOM ARHEOLOŠKOM PODRUČJU

Halštatska kultura: centar za istraživanje u Kaptolu
Objavljeno 29. lipnja, 2022.
Idejno rješenje Interpretacijskog centra predstavio je arhitekt Andrija Rusan
KAPTOL - Istaknuti hrvatski arhitekt Andrija Rusan prezentirao je idejno rješenje Interpretacijskog centra halštatske kulture u Kaptolu, obavještavaju iz Turističke zajednice Zlatni Papuk. Suvremeni kompleks na tri etaže ukupne površine 4600 m² bit će mjesto istraživanja i upoznavanja bogate halštatske kulture, koja Kaptol i Požeško-slavonsku županiju stavlja na kartu važnih i atraktivnih arheoloških nalazišta u nacionalnom i europskom kontekstu.

Moderna i elegantna zgrada s dojmljivim potpisom jednog od najnagrađivanijih hrvatskih arhitekata, prepoznatog i u internacionalnim razmjerima, dominirat će prostorom kreativnim arhitektonskim rješenjima, poput dva velika luka koja tvore izložbeni prostor i ostakljenih zidova kojima krajolik Zlatne doline postaje dio interijera.

- Lokacija je zaista prekrasna, na samoj vodi, podno zelenih padina Papuka. Tamo ljudi mogu doći na vikend, ali i na tjedan dana odmora. U Centru su predviđeni prostori u kojima se mogu održavati koncerti, predavanja, druženja... Postoji prostor za muzej, ali i prostori za istraživanje, pohranu, kao i prostor u kojem će stanovati znanstvenici koji će doći na istraživanja - kazao je Andrija Rusan, projektant Interpretacijskog centra.

O važnosti projekta govorio je Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonske županice:

- Ovo je strateški projekt za Požeško-slavonsku županiju. Kaptol nije samo dio halštatske kulture, on je središte, stoga ne iznenađuje da je Požeško-slavonska županija prepoznala važnost Interpretacijskog centra. Vjerujem da će ova lijepa arhitektonska priča uz jezero kraj kojeg su vinogradi na koje se nastavlja Papuk privući ne samo zaljubljenike u povijest i Zlatnu dolinu nego i druge.


Kaptol je priznato arheološko nalazište iz starijeg željeznog doba, iznimno važno u širem kontekstu europske halštatske kulture, objasnio je predsjednik Centra za prapovijesna istraživanja, prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica, te dodao da je halštatska kultura daleko šira od prostora Kaptola, ali je ondje najbolje prezentirana. Interpretacijski centar i centar za posjetitelje pružit će prostor za daljnja istraživanja tog vrijednog nalazišta, prikladnu obradu pronađene građe, kao i mogućnost prezentacije materijala i edukacije posjetitelja i turista.

Centar će biti izgrađen uz nalazišta tumula na obali jezera s pogledom na šumovite obronke Papuka te će pružati sadržaje za posjetitelje i istraživače – muzej, izložbeni prostor, edukacijsku dvoranu, restauratorske i preparatorske radionice, urede i smještajne jedinice za istraživače, ljetnu pozornicu, restoran, suvenirnicu.

- Ova investicija nadgradnja je i turističke ponude općine Kaptol i područja Turističke zajednice Zlatni Papuk. Interpretacijski centar halšatatske kulture bit će razlog dolaska novih posjetitelja na naše područje – osobito ljubitelja povijesti i kulture iz cijele Europe, znanstvenika, škola i obrazovnih ustanova, kojima će vrijeme provedeno u Interpretacijskom centru približiti ovo jedinstveno arheološko nalazište koje je već godinama prepoznato kao veliko kulturno bogatstvo, osobito kroz manifestaciju Halštatski dani i kulturno-turističku stazu Putevima ratnika. Upravo se zbog sinergije zaštićene prirode i bogate kulturne ostavštine turisti na naše područje vraćaju iz godine u godinu, a Interpretacijski centar halštatske kulture dodatan je iskorak u ponudi naše destinacije - istaknuo je Tomislav Galić, direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk.

Interpretacijski centar halštatske kulture u Kaptolu kapitalna je investicija Požeško-slavonske županije kojom će se stvoriti mjesto što će posjetiteljima pružiti jedinstven uvid u važnost područja Kaptola u europskim razmjerima, a znanstvenicima ponuditi infrastrukturu za daljnja istraživanja tog bogatog nalazišta.

- Tlo oko Kaptola krije puno tajni, koje znanstvenici godinama istražuju. U ovom ćemo centru dobiti sve ono što je potrebno u prezentacijskom dijelu, ali i u znanstvenom dijelu, da bismo s novim znanjima i spoznajama bolje upoznali našu prošlost - kazao je načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić. D.S.R.
Planirani su prostori za muzej, istraživanje, pohranu, te stanovanje znanstvenika koji će doći istraživati

KULTURNI TURIZAM
Potvrdu značenja arheoloških lokaliteta u blizini Kaptola 2021. godine dalo je i uvrštavanje arheološke kulturno-turističke staze “Putevima ratnika – starije željezno doba u Zlatnoj dolini” u sastavni dio kulturne rute Vijeća Europe “Staza željeznog doba Podunavlja”, prve i zasad jedine rute toga tipa kojom se upravlja iz Hrvatske. Kapitalna investicija Interpretacijskog centra halštatske kulture dodatan je iskorak u popularizaciji arheološkog lokaliteta i kulturnog turizma.

Možda ste propustili...

U 25 GODINA CRVENI KRIŽ NA LJETOVANJE ODVEO 3063 OSOBE

Sa Slatinčanima na moru 19 Ukrajinaca

POMOR RIBE U BRODSKOJ TVRĐAVI

Voda pocrvenjela, tolstolobici plutaju

ZADUŽILA NAS JE OBNOVOM HABJANOVAČKE BAŠTINE

Caterina Novoselić dobitnica nagrade Ministarstva kulture

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana