Regija
DRENOVČANI RAZMATRAJU I DRUGE OPCIJE

Gunja i Drenovci ipak
bez zajedničkog TZ-a?
Objavljeno 29. lipnja, 2022.
Stigla je i suglasnost Ministarstva turizma, ali nova općinska vlast u Drenovcima smatra da još nije vrijeme za osnutak TZ-a
GUNJA/DRENOVCI - Nakon više od 20 godina otkako je sagrađen, Lovački dom u Gunji, kojim se koristi Lovačka udruga "Ris", konačno je postao vlasništvo Općine Gunja. Time joj je omogućeno apliciranje na mjere Ruralnog razvoja i fondova EU-a radi povlačenja sredstava za dovršetak i uređenje toga objekta. Hrvatske su šume krajem travnja Općini ugovorom darovale dvorište od 1286 četvornih metara i javnu zgradu koja se prostire na 281 kvadrat. Lovački bi dom trebao biti u funkciji oživljavanja seoskog i lovnog turizma i razvoja turističke infrastrukture.

Dobili Lovački dom


Načelnik Anto Gutić objašnjava da Općina ima namjeru iz raspoloživih fondova povući europska sredstva, a jedan takav poziv, s minimalnim iznosom potpore od osam milijuna kuna po prijavitelju, upravo je u najavi. Cilj je Lovački dom pretvoriti u reprezentativni turistički objekt sa smještajnim kapacitetima, jer Gunja zasad nema nijedan registrirani ležaj.

- Planiramo nadograditi kat i ondje urediti sobe, s dodatnim sadržajima, želimo posjetiteljima u prirodnom okružju omogućiti kvalitetno provođenje vremena - kazao je. A ondje bi ujedno dobili i veći prezentacijsko-marketinški prostor iskoristiv za razne manifestacije i događanja.

Gutić naglašava da se Gunja treba početi turistički otvarati i razvijati turističku destinaciju, uključiti i lokalno stanovništvo, jer dio će se OPG-ova, ustvrdio je, zasigurno htjeti baviti ruralnim turizmom, koji ima potencijala i kroz zdravu hranu i očuvanu prirodu, kroz lovni i robolovni, ali i vjerski turizam. Ondje je svetište Šumanovci, Gunja ima najstariju džamiju u Hrvatskoj, nalazi se na biciklističkoj ruti Srijem, uz rijeku Savu je...

Sve još važu


U svrhu osmišljavanja i uvezivanja turističke ponude Gunja je 2020. godine odlučila skupa sa susjednom Općinom Drenovci osnovati Turističku zajednicu Cvelferije, koja je trebala biti veliki iskorak u razvoju seoskog turizma na tome području. Jesenas su, napominje Gutić, dobili i potrebnu suglasnost Ministarstva turizma. Gunja je osigurala i sredstva u proračunu, sve su predradnje napravljene i trebalo je još samo sazvati i održati osnivačku skupštinu, ali na tome se stalo. Zapelo je, ustvrdio je, s drenovačke strane.

Nova općinska vlast u Drenovcima, potvrdio nam je načelnik Josip Nasurović, zasad ne planira osnivati TZ, dok se za to ne stvore potrebni preduvjeti.

- Ušli smo u dublju analizu. Nemamo razvijenu turističku ponudu, nemamo smještajne kapacitete, a da sada osnivamo TZ samo reda radi, da bismo nekoga zaposlili, to nećemo raditi. To je i moj osobni i zajednički stav svih koalicijskih partnera. O svemu treba još dobro razmisliti jer postoji više opcija - ustvrdio je. Napominje da su zainteresirani i za suradnju s Gunjom, ali i s Općinom Vrbanja, jer oni tvore jednu prirodnu cjelinu.

Dodaje da su u kontaktu s TZ-om VSŽ-a i Županijom, i vjeruje da će sigurno donijeti najispravniju odluku.

Marija Lešić Omerović
VELIKE NADE POLAŽU U KUŠAONICU
"Nećemo osnivati TZ dok ne poradimo na osmišljavanju turističke ponude i smještajnih kapaciteta. Nije dovoljno turistima pokazati samo Šumanovce ili uređenu obalu Save u Račinovcima", kaže načelnik Nasurović. Dodaje da su prošli na natječaju s projektom kušaonice hrane i pića u sklopu Poljoprivrednog poduzetničkog inkubatora, što će biti iskorak za lokalne OPG-ove i početak turističke ponude. Odobreno im je 1,5 milijuna kuna, a vrijednost projekta je dva milijuna kuna. Plan je, među ostalim, urediti i obalu Save i u Podgajcima i u Rajevu Selu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike