Osijek
POČINJE MEĐUNARODNI FESTIVAL SLIKOVNICA

Čuvari priča vode vas na
tri dana Čudesnog putovanja
Objavljeno 29. lipnja, 2022.
Prijave za razne zanimljive radionice već su počele. Požurite se, navala je!

Međunarodni festival slikovnice "Čuvari priča" počinje u četvrtak (30. lipnja) i trajat će do 2. srpnja. Uz Gradsku i sveučilišnu knjižnicu Osijek, organizatori su Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj, Austrijski kulturni forum i Udruga Breza te OLJK. Bit će to tri dana iznimno bogatog programa ispunjenog radionicama, izložbama, pričaonicama, predstavama i glazbenim programom, koji su ove godine okupljeni oko teme Čudesno putovanje, doznajemo od Andreje Grošelj, dipl. knjižničarke s Odjela za rad s djecom i mladima GISKO-a.



Poznata i nova lica


- Dugogodišnji sudionici Željka Mezić, Tihana Ostreš, Margareta Peršić, Daniela Skoković, Dražen Jerabek, Dubravka Pađen Farkaš, Ivana Turk i Merien Hadrović već su dobro poznati posjetiteljima Festivala, no svake im se godine pridružuju nova lica. S nekima od njih družit ćemo se osobno, s nekima online, a sve njih bit ćemo u prilici upoznati kroz njihov kreativni rad - najavljuje Grošelj te predstavlja "čuvare priča".

Dubravka Kolanović, autorica ilustracija i tekstova za brojne slikovnice, zaslužna je za izgled više od šezdeset UNICEF-ovih čestitki i dva plakata za UNICEF Francuske i Danske. S ilustracijama iz knjige "Halugica" Vladimira Nazora bila je 2004. kandidat Hrvatske na časnoj listi International Board on Books for Young People. Slikovnicu "Shine Moon Shine", u kojoj je autorica ilustracije, Bookbag je proglasio jednom od deset najljepših slikovnica 2010. godine.

Vernesa Smolčić svjetski je priznata astrofizičarka i redovita profesorica na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Znanstveno se usavršavala u SAD-u, Njemačkoj i Australiji, a nakon devet godina rada i usavršavanja na najboljim sveučilištima na svijetu vratila se u Hrvatsku. Fokus je njezinih istraživanja na stvaranju i razvoju galaktika, proučava aktivne galaktičke jezgre, radiogalaktike te izvangalaktičko stvaranje zvijezda. Vrlo je aktivna u popularizaciji znanosti te vodi projekt nazvan "Astroučionica", mrežnu platformu namijenjenu popularizaciji astronomije. Sudjelovala je u izradi obrazovne slikovnice za djecu "Psi u svemiru" i kuharice za djecu "Astrokuharica".

Poduzetnici i pisci


Christan Thomas, austrijski dizajner, prije dvadeset godina u Beču, u okrugu Margareten, osnovao je poduzeće za komunikacijski dizajn, čiji su dugogodišnji korisnici poduzeća Essilor, Deloitte, Otis, Joma te Grad Beč. No 2020. godine Thomas odlučuje osamostaliti se i pod imenom Christian Thomas Brand Inspiration i motom "Mi izmišljamo svjetove" razvija metodu MärchenMarke®, koja se zasniva na tradicionalnim načinima pripovijedanja bajki, ali uključujući brojne inovativne i kreativne postupke.


Bruno Mezić sebe opisuje sljedećim riječima: "Rodio sam se u još prošlom stoljeću. Najprije sam se igrao. Onda sam krenuo u školu i nastavio se igrati. Imao sam sve petice, naravno. Kad sam krenuo u gimnaziju, i dalje sam se igrao, ali s curama. Nisam više imao sve petice, naravno. Nakon gimnazije upisao sam Filozofski fakultet, psihologiju, jer sam htio znati što ljudi misle. Ali više sam filozofirao nego studirao. Baka me je naučila šivati pa sam najprije umjesto psihologom bio krojačem. Potom sam postao učitelj tenisa. Nakon toga sam u reklamnoj agenciji izrađivao letke, postere, knjižice, knjige i džambo-plakate te slučajno upisao tečaj tanga. Nedugo zatim postao sam, naravno, učitelj tanga. Otputovao sam u Buenos Aires jer sam, logično, morao. Jednoga dana otišao sam razgledati grad na biciklu.Kad sam se vratio u Zagreb, osnovao sam turističku agenciju i postao turistički vodič. Na biciklu, naravno. Nedavno sam napisao hrpu priča za djecu i objavio tri slikovnice i sad sam, pretpostavljam -pisac."

- Detaljan festivalski program i prijave za sudjelovanje na radionicama dostupni su na mrežnoj stranici Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. Zavirite! Ima za svakoga ponešto. I požurite, navala s prijavama već naveliko traje - poziva Andreja Grošelj. I.R.G.
IZLOŽBE, PREDSTAVA, NASTUP RITMOSA
Janka Cicvarića sudionici i posjetitelji upoznat će u petak na izložbi njegovih radova, čije će se otvorenje održati u petak s početkom u 19 sati u Izložbenoj auli GISKO-a, a otvorenje središnje festivalske izložbe bit će u subotu (2. srpnja) u Kulturnom centru Osijek, gdje će sudionici zajedno predstaviti svoje ilustracije i instalacije.

Teatar Fort Forno, Kazalište lutaka Zadar i Kazalište Virovitica gostuju sa svojom predstavom “Zlatna utvica”, koja se temelji na priči Ivane Brlić-Mažuranić “Zašto se rodila bijedna Lera i njezino siroče”. Bubnjarska skupina RitmOS svake godine tako savršeno poprati događaje na Festivalu da se je obvezala to učiniti i ove godine, pa će u subotu od 18 do 19 sati zatvoriti Festival.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike