Osijek
SVETKOVINA SV. PETRA I PAVLA, ZAŠTITNIKA GRADA OSIJEKA

Svečanu misu predvodit će novi srijemski biskup koadjutor mons. Svalina
Objavljeno 29. lipnja, 2022.

Gornjogradska konkatedralna župa, ali i Grad Osijek, u srijedu će na svetkovinu sv. Petra i Pavla obilježiti dan svojih nebeskih zaštitnika. Spomenuta dvojica kršćanskih apostola odigrala su ključnu ulogu u nastanku i postojanju prve Crkve. Obojica su svoj život završili kao mučenici, daleko od svoga doma, u Rimu.


Šimun, kojeg će kasnije Isus Krist prozvati Kefom što na aramejskom jeziku znači stijena, bio je tek ribar. Kada ga je susreo uz obalu Galilejskog jezera, nedaleko od Kafarnauma rekao je njemu i bratu Andriji: "Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi!". Kako svjedoči Novi zavjet Krist je Petra imenovao glavom buduće Crkve. Petar će posegnuti mač kako bi obranio Krista, ali i ubrzo ga izdati. Petrovo odricanje ili arija "Erbarme dich, mein Gott" iz "Muke po Mateju" J. S. Bach jedan je od najdomljivijih glazbenih detalja cijelog glazbenog baroka. O Petrovom djelovanju svjedoče sva četiri evanđelja, Matejevo, Markovo, Lukino i Ivanovo, Djela Apostolska, Prva poslanica Korinćanima i Poslanica Galaćanima te dvije poslanice koje se pripisuju samome sv. Petru (Prva i Druga Petrova poslanica). Sveti Petar bio je prvi rimski biskup i prvi papa. Razapet je na križu voljom Rimljana, kao i njegov brat. Njegov apostolski sudrug, sveti Pavao, uživao je blagodat rimskog državljanstva, pa je pogubljen odsijecanjem glave mačem. Savao, ili Šaul iz Tarza, pročuo se prvo kao progonitelj kršćana, ali je nakon pada s konja u jednom mističnom trenutku postao progonjeni kršćanin. Učinio je mnogo za Crkvu obilazeći i hrabreći zajednice prvih kršćana, od Levanta, Male Azije i Grčke sve do samog Rima. Bio je izvrstan govornik, a njegove poslanice smatraju se ključnim dokumentima prve Crkve.

U Đakova

čko-osječkoj nadbiskupiji još od ranijih vremena uobičajeno je da se za Petrovo zaređuju novi svećenici. Tijekom svečanog misnog slavlja u đakovačkoj prvostolnici sv. Petra nadbiskup mons. Đuro Hranić polaganjem ruku i posvetnom molitvom zaredit će u srijedu za svećenike petoricu zaređenih bogoslova. Vlč. Stjepan Krešo rođeni je Osječanin, a Đakovčanin vlč. Nikola Klemen prošle je godine bio na pastoralnoj praksi u osječkoj Župi sv. Petra i Pavla, apostola. Svečanu euharistiju u osječkoj konkatedrali u srijedu u 18.30 sati predvodit će novi srijemski biskup koadjutor, mons. Fabijan Svalina.
D.Celing

U Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji uobičajeno je da se za Petrovo zaređuju novi
svećenici
Najčitanije iz rubrike