Osijek
DAN BRANITELJA, DRAGOVOLJACA I OSNUTKA 106. BRIGADE ZNG-a

Branitelje Osijeka odlikovala je najveća hrabrost u obrani RH
Objavljeno 28. lipnja, 2022.
Najžešće napade i najveće žrtve podnijela je istočna Slavonija u cijeloj Hrvatskoj, to se mora znati - čestitao je Anušić

U Osijeku je u utorak bilo vrlo svečano, a grad je odisao ponosom – obilježen je Dan osječkih branitelja i Dan hrvatskih dragovoljaca Osječko-baranjske županije te 31. obljetnica osnutka 106. brigade ZNG-a.


Baš kao i 1991. godine, kada su se nadljudskim naporima i srčanošću ljudi, kakve samo domoljublje odlikuje, branili Osijek i Hrvatska, zajedno su stali opet kao i 31 godinu ranije rame uz rame osječki branitelji, pripadnici 106. brigade...

 

Sila je to koja je najzaslužnija što je Osijek ostao nepokoreni grad, ali i što su oslobođena okupirana područja Hrvatske.

Postrojili su se kod spomen-obilježja Crvenom fići na raskrižju Vukovarske i Trpimirove ulice te formirali svečanu kolonu od više stotina bivših gardista, policajaca, a kojima su se priključili i vatrogasci, Kohorta, članovi udruga proizišlih iz Domovinskog rata, Osječani i brojni drugi ponosni na ratne dane provedene u Osijeku, koji je 1991. godine bio prva crta bojišta. Prošli su Vukovarskom ulicom, dijelom i u kojem su se "naganjali" i tenkovi i transporteri bježeći iz kasarne bivše JNA, sve do središta grada do Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu slobode, odajući počast poginulim suborcima. U mimohodu su s braniteljima kročili i osječki gradonačelnik Ivan Radić te osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Damir Gudić samo je jedan od dragovoljaca koji se s onima koje je Osijek 1991. najviše trebao s ponosom prisjetio početaka rata i borbe za slobodu.

Na pijedestalu su vijence položili i svijeće zapalili gradonačelnik Radić sa zamjenicima Jasenkom Crnković i Draganom Vulinom, župan Anušić s dožupanima Matom Lukićem i Josipom Miletićem, pripadnici HV-a, policije, obitelji poginulih, predsjednik Udruge 106. brigade ZNG-a RH Dubravko Pancić sa suradnicima, Stipe Modrić, predsjednik Udruge veterana Vojne policije Osječko-baranjske županije i brojni drugi uglednici iz braniteljskih udruga i javnog života grada.

Osnutkom 106. brigade počela je vojno-formacijski organizirana obrana Osijeka i okolice i valja njegovati uspomenu na to doba.

"Podsjećamo se svih poginulih branitelja i civila ratnih godina u Osijeku, s pijetetom moramo spomenuti svako ime od 1327 poginulih branitelja i 403 civila. Gotovo goloruki su se suprotstavili trećoj vojnoj sili Europe da bismo mi mogli slobodno hodati Osijekom", kazao je Radić.

Anušić je kazao da je snaga branitelja u tome što u to doba nismo imali ni vojsku ni podršku svijeta, izuzev nekoliko iznimaka deklarativne podrške neovisnosti Hrvatske. "U takvim uvjetima smo započeli obranu, a najžešći napadi i najveće hrabrosti i najveće žrtve podnijela je istočna Slavonija u cijeloj Hrvatskoj, to se mora znati. Čestitam svim braniteljima ovaj dan i na tome što smo slomili treću europsku vojsku", istaknuo je Anušić.

Prikazan je film "Šapat vjetra zidove slama" u HNK-u, a služena je i sveta misa.
Darko Pejić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike