Osijek
SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Maturantima vaučeri za vozački ispit, 265 djece više u vrtićima
Objavljeno 28. lipnja, 2022.
Gradonačelnik Radić izvijestio je kako je u vrtiće upisano 3300 mališana, te istaknuo kako je u planu graditi nove

U četvrtak će u Tvrđi, na Trgu Vatroslava Lisinskog, najboljim osječkim maturantima, njih 50, biti dodijeljeni vaučeri za polaganje vozačkog ispita. Riječ je o inicijativi i daru Grada Osijeka, za što je u proračunu ukupno osigurano 375 tisuća kuna.



Izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja središta Osijeka donesene su isključivo zato da se prostoru u Školskoj 6, u gradskom vlasništvu (do sada se njime koristila privatna gimnazija Gaudeamus), može pristupiti radi prenamjene u dječji vrtić.

To su najkonkretniji zaključci s jučer održane 9. sjednice Gradskog vijeća. Otvorena je, uobičajeno, pitanjima i inicijativama vijećnika. Antonio Sobol (Domovinski pokret) zatražio je od gradonačelnika izračun koliko će za četveročlanu obitelj, uz najam ležaljki, stajati dvotjedni ulaz na Copacabanu, te se dodatno zanimao hoće li Osječani u odnosu prema drugim, "izvanjskim", gostima imati pravo na povlaštene ulaznice.

Radić mu je predočio izračun (uz ironičnu primjedbu da je vijećnik mogao i sam to učiniti), ali mu je važnije što će to biti najniža cijena u usporedbi sa svim okolnim kupalištima te je naglasio kako neće biti povlastica za Osječane.

Nedostaje HOS


Uz Dan osječkih branitelja, Ivana Šojat (SDP) zatražila je, a potom i Anto Đapić (nezavisna lista), da se ispravi nepravda jer na zidu "Osijek nepokoreni grad", na kojemu su grbovi brigada koje su branile Osijek, nedostaje onaj HOS-a.

Vijećnik Milan Opačak (HDZ) zanimao se koji su rokovi za izgradnju središnje zgrade u IT parku, koju će realizirati Grad Osijek, a gradonačelnik odgovorio kako je od trenutka ulaska izvoditelja radova riječ o 14 mjeseci, dakle najkasnije do kraja iduće godine. Odgovarajući na pitanje vijećnika Željka Kovačevića (HDZ) o broju djece upisane u dječje vrtiće, gradonačelnik je izvijestio kako je riječ o ukupno 3300 djece, podijeljene u 152 odgojne grupe.

- To je 265 djece više nego prošle godine, no jasno je kako nam i dalje nedostaje prostora. Stoga smo aplicirali izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih vrtića na Nacionalni plan oporavka i otpornosti, a trenutno uređujemo i šest domarskih stanova - izvijestio je Radić.

Na dnevnom redu bila su i izvješća o poslovanju trgovačkih društava u gradskom (su)vlasništvu. Ovaj put nije bilo žučljivih rasprava i dilema, tek nešto više riječi posvećeno je stanju u GPP-u i Unikomu. Vijećnik Boris Piližota (SDP) primijetio je kako je usprkos nekim medijskim napisima o katastrofalnom stanju, Unikom još jednu godinu završio s dobiti, istina, s 47 posto manjom nego u 2020. godini, odnosno u vrijeme dok je Piližota bio na dužnosti dogradonačelnika.

Ugrožena likvidnost


Odgovorio mu je Igor Pandžić, direktor Unikoma, koji je podsjetio kako je doista s danom 30. lipnja prošle godine tvrtka ostvarivala negativan poslovni rezultat.

- U tom istom periodu sklopljeno je 12 ugovora o financijskom lizingu, ukupne vrijednosti 19 milijuna kuna. Obveze prema dobavljačima bile su 5,8 milijuna kuna, nisu se poduzimale mjere za naplatu prihoda, zbog čega su potraživanja prema fizičkim osobama iznosila 7,5 milijuna kuna. Sve to dovelo je do ugrožavanja financijske stabilnosti društva. Sljedećih šest mjeseci radili smo na očuvanju stabilnosti i povećanju likvidnosti i zbog toga je dobit bila manja nego godinu prije - izvijestio je Pandžić.

Naposljetku sva su izvješća o poslovanju trgovačkih društava usvojena jednoglasno.

Dario Kuštro
HAM DOBIO PODRŠKU ZA INTENDANTA
Vladimir Ham dobio je podršku gradskih vijećnika za dužnost budućeg ravnatelja HNK-a u Osijeku, a prema prijedlogu Kazališnog vijeća.

U kratkoj raspravi sudjelovo je samo SDP, koji ne negira Hamovu kvalitetu za funkciju za koju se kandidirao, ali su ga pozvali da prvo odstupi s mjesta predsjednika Gradskog vijeća. “Ovako je doveden u situaciju da odluku o izboru Vladimira Hama potpiše - Vladimir Ham, što jest prema zakonu, ali nepotrebno dolazi u sferu politike”, upozorio je Milan Blagojević. Prilikom glasovanja Vladimir Ham izuzeo se od glasovanja o - samom sebi.

RIZNICA GRADA
Uvodi se jedinstveni sustav rizničkog poslovanje za Grad Osijek i proračunske korisnike - institucije kojima je Grad osnivač (to se ne odnosi na trgovačka društva, nap. a.) To znači da se svi prihodi i primitci uplaćuju na jedinstveni račun, a s njega idu i isplate.

Sva izvješća o poslovanju trgovačkih društava u gradskom suvlasništvu usvojena su jednoglasno

Kopika ima najnižu cijenu ulaznica u okolici

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike