Sport
TROVANJE HRANOM I NEORGANIZACIJA U ALŽIRU

Braća Kvesić uzela medalje, Anđelo zlatni, Ivan brončani
Objavljeno 28. lipnja, 2022.

Egipćanin Muhammed Taher Paša, jedan od pokretača Mediteranskih igara, natjecanja nastalog nakon Dugog svjetskog rata, sigurno bi se sramio i duboko ispričavao, ali domaćini ovogodišnjeg sredozemnog susreta Alžirci se baš i ne crvene. Igre koje organiziraju u Oranu su čisti kaos, no oni stalno ponavljaju: Ispravit ćemo, bit će bolje sutra. I bolje je u odnosu na prvi dan, sportaši su dobili vodu u sobe i ne vozaju se u autobusu cijeli dan kako bi prešli par kilometara od Sela do stadiona, ali i dalje je sve jedna velika katastrofa. U tu katastrofu se uklopila i hrana, pa su neki sportaši morali odustati od nastupa zbog - trovanja.



Među onima koji su zatrovali želudac od nejestivih splačina koje su Alžirci pripremili svojim gostima je i hrvatski boksač. Prvog dana natjecanja u Oranu trebala su nastupiti dvojica hrvatskih boksača, ali mladi 19-godišnji Petar Krešimir Knežević morao je bez borbe predati meč osmine finala u kategoriji do 75 kilograma zbog teškog trovanja hranom, pa je u ring ušao samo 21-godišnji Noa Ježek koji je u kategoriji do 69 kg izgubio jednoglasnom odlukom sudaca od domaćeg predstavnika Jugurtha Ait-Bekka. Knežević je imao teške mučnine i želučane tegobe, izgubio više od četiri kilograma, pa je izbornik Kristijan Hodak odlučio da u takvom stanju nema smisla boksati meč protiv jednog od favorita kategorije. Problema s trovanjem hranom ima i naša najbolja boksačica Nikolina Ćaćić, ali se u hrvatskom taboru nadaju kako će se oporaviti do prvog meča.

Srećom, problema s trovanjem nisu imali karataši, braća Kvesić, Anđelo i Ivan, koji su se okitili medaljama. Naš karataški olimpijac Ivan osvojio je brončanu medalju u kategoriji do 84 kg nakon što je u borbi za treće mjesto na turniru s uvjerljivih 8:2 bio bolji od domaćeg predstavnika Falleha Midounea. Obitelj Kvesić je nešto kasnije ponovno imala razloga za slavlje, Ivanov brat Anđelo osvojio je zlatno odličje u kategoriji preko 84 kg nakon što je pobijedio Alžirca Hocinea Daikhija s 2:1. Lucija Lesjak (+68 kg) poražena je na startu natjecanja, a bolja od nje bila je srbijanska reprezentativka Ivana Perović (1:0).

Uspješan dan imale su i hrvatske gimnastičarke, Ana Đerek i Tijana Korent imale su sjajan učinak u kvalifikacijama i osigurale su nastup u tri finala. Đerek će se nadmetati za zlato na gredi i tlu, a Korent na preskoku. I tijekom gimnastičkog natjecanja bilo je problema, zbog loše organizacije domaćina djevojke su do kasno u noć čekale rasplet kvalifikacija i rezultate koje na kraju nisu ni dočekale, nego su organizatori objavili samo startnu listu finala. Za Hrvatice dovoljno budući da su odradile 3 od 3.

Ivana Liović
Lako sa Srbima
Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija ostvarila je i drugu pobjedu u Alžiru svladavši u utakmici drugog kola skupine C izabranu vrstu Srbije sa 3:0 (25:20, 25:19, 30:28). Filip Šestan je s 24 poena bio najubojitiji igrač Hrvatske, a slijedio ga je Petar Dirlić sa 17. Hrvatska je sa šest bodova vodeća u skupini C ispred Tunisa koji ima tri boda. Bez bodova su Španjolska i Srbija.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana