Regija
PREDSTAVLJENO IDEJNO RJEŠENJE

U Brodu katolička škola
za 400 osnovnoškolaca
Objavljeno 27. lipnja, 2022.
Projekt je to Đakovačko-osječke nadbiskupije, koja je s Gradom Slavonskim Brodom potpisala ugovor o osnivanju prava građenja
ĐAKOVO/SLAVONSKI BROD



U Nadbiskupijskom domu u Đakovu u ponedjeljak je predstavljeno idejno rješenje zgrade Katoličke osnovne škole, projekta Đakovačko-osječke nadbiskupije, što će se graditi u Slavonskom Brodu. Kako je rekao nadbiskupijski povjerenik za gradnju katoličkih škola, vlč. Pavao Mikulčić, bit će to prostor s 19 učionica, od čega su tri praktikuma, dvodijelnom sportskom dvoranom, prostorom za produženi boravak i dr. Kapacitet joj je 400 učenika, u 16 razrednih odjeljenja. Brutopovršina joj je 6372 kvadrata, od čega se 4543 odnosi na školu, a ostalo na dvoranu.



– Čvrsto vjerujemo da će Katolička osnovna škola pomoći podizanju kvalitete osnovnoškolskog obrazovanja, u zajedništvu s crkvenom i lokalnom zajednicom. Katoličke osnovne škole veliki naglasak stavljaju na partnerstvo svih sudionika u odgojno-obrazovnom procesu, a on je ovdje odgoj koji promiče vrijednosti Isusa Krista - rekao je Mikulčić. Pozornost se ovdje poklanja ne samo dobnoj pripadnosti nego i područjima interesa, učenju u manjim grupama.

Naglasio je kako je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić nakon savjetovanja sa suradnicima odlučio osnovati Katoličku osnovnu školu u Brodu i u tu je svrhu, zajedno s Gradom Slavonskim Brodom, pristupio potpisivanju ugovora o osnivanju prava građenja nekretnina u Ulici Anastasa Popovića. Sukladno njemu, Nadbiskupija Gradu plaća mjesečnu naknadu od 1823 kune.

– Nakon 10 godina mi kao Nadbiskupija imamo pravo to zemljište i otkupiti od Grada - rekao je vlč. Mikulčić. Površina zemljišta je 13.976 m2, a procijenjena vrijednost 2.170.000 kuna.

Nakon potpisivanja ugovora o osnivanju prava građenja, Nadbiskupija je raspisala pozivni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zgrade Katoličke osnovne škole u Brodu, uputivši ga na adrese 15 tvrtki po cijeloj RH, a na natječaj je stiglo pet rješenja. Najboljim je ocijenjeno ono tvrtke Samgrad d.o.o. Zagreb. Autor idejnog rješenja, arhitekt Vedran Pedišić, predstavio je projekt škole kao zgradu s atrijem, organizirane oko centralnog dvorišta, s tim da je prostor na kojemu će se graditi sada livada, dok je suautor idejnog rješenja Erick Velasco Farrera dodao kako je prostor škole zamišljen kao otvoren, dinamičan, da stvara vrijednost.

– Čast nam je da smo dobili ovakav projekt. Radili smo dosad puno škola, no ova je drukčija, vezana je na povijest, vjeru, prostor…, i to je za nas specifičan izazov. Radimo prostor za koji želimo da je spreman za sve izazove u budućnosti - rekao je Pedišić. Stručni suradnik na projektu Tomislav Ljubek dodao je kako je zgrada škole zamišljena kao energetski samoodrživa, "zelena", a što se temelji na dizalici topline u kombinaciji sa solarnom elektranom. "Naš je pravac prema zelenoj arhitekturi", dodao je Farrera.

Procijenjena vrijednost izgradnje je 69 milijuna kuna, bez PDV-a, a financijska konstrukcija, čulo se, nije još posve zaključena.

Suzana Župan
U RH po 12 srednjih i osnovnih katoličkih škola
Na novinarski upit o tome koliko je dosad izgrađeno katoličkih škola u Hrvatskoj, kao i u Nadbiskupiji, izrečen je podatak kako je u RH zasad 12 katoličkih srednjih i 12 katoličkih osnovnih škola. U Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji su dvije srednje katoličke škole, i to u Osijeku i Slavonskom Brodu. "Dosad u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji nema ni jedne katoličke osnovne škole, pa će ova u Brodu biti prva. Mi smo u procesu osnivanja dviju katoličkih OŠ, a među kojima je i katolička osnovna škola u Vinkovcima", rekao je vlč. Mikulčić.

Možda ste propustili...

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

POSAO ZA 60 RADNIH DANA

Golinci dobivaju LED javnu rasvjetu

Najčitanije iz rubrike