Sport
HRVATSKA U ČETVRTFINALU SP-A U VATERPOLU

Gruzija odrađena, slijedi
veliki dvoboj sa Srbijom
Objavljeno 27. lipnja, 2022.
Barakude su lako izborile ogled s olimpijskim prvacima u srijedu

Hrvatska vaterpolska reprezentacija plasirala se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Mađarskoj. Očekivano, debitant na svjetskoj smotri Gruzija nije u osmini finala u Budimpešti mogao ozbiljnije ugroziti Barakude, koje su uvjerljivo slavile, sa 13:7. Time su naši vaterpolisti izborili i veliki ogled sa Srbijom, koji je na rasporedu u srijedu u 16 sati.



Do dvoboja s velikim rivalom i aktualnim olimpijskim prvakom igrači Ivice Tucka stigli su čvrstom i dominantnom izvedbom, polako lomeći otpor suparnika. Imat će sigurno naš izbornik i nakon ovog dvoboja argumente za određenu kritiku svojim igračima, prije svega zbog realizacije igrača više (4-10), no ne treba dvojiti kako će ipak prevladati pozitivni dojmovi, jer Hrvatska se do prolaska u sljedeću nokaut-fazu nije previše ni namučila ni potrošila.

Počelo je dosta izjednačeno, s Popadićem na našem golu i s našim vodstvima, ali koja nismo uspijevali pretvoriti i u opipljiviju prednost. Bukić i Kharkov donosili su nam prednost, koju je poništavao Vapenski. Gruziju je u tim trenutcima u "egalu" održavao vratar Šubladze s nekoliko vezanih obrana, ali mu je jednakom mjerom uzvraćao na našem golu Popadić. Imali su Gruzijci i priliku povesti s dva igrača više, no Žuvela je sjajno reagirao i presjekao napad, a odmah potom realizirao našeg igrača više za novo vodstvo, 3:2, s kojim je i završena prva četvrtina. Druga je počela našim neiskorištenim igračem više (Kharkov) i realiziranim Gruzijaca (Baraldi) za novo izjednačenje. No, ako su se suparnici ponadali kako će u istom ritmu moći održavati neizvjesnost te tako povećavati nervozu kod nas, brzo im je stigao odgovor. Najprije je Marinić Kragić uz pomoć grede i vratara donio novo vodstvo, potom je Kharkov prekinuo svoj niz promašaja te nas prvi put odveo na "plus dva" (5:3 u 11.), a zatim je u punom sjaju zablistala naša obrana. Blokovi i presječene lopte onemogućavali su Gruziji povratak, a kada je Bašić u 13. minuti na asistenciju Kharkova podigao našu prednost na 6:3, postalo je sve izvjesnije kako se Barakude definitivno odvajaju od suparnika te primiču četvrtfinalu.

To je postalo i definitivno nakon sjajno odrađene treće dionice, u kojoj se naša mreža ni jednom nije zatresla. A napad je samo povećavao naše vodstvo. S dva gola Kharkova, drugim iz peterca, Hrvatska je u 19. minuti već vodila 9:4, a tri minute poslije Marinić Kragić s igračem više povećao je našu prednost na 10:4. S tim se rezultatom i ušlo u posljednju dionicu, u kojoj se Gruzija s dva pogotka (Šušiašvili, Sarić) ponadala mogućem velikom povratku, no razlika u klasi bila je prevelika da bi naši vaterpolisti to dopustili. Brzo su uzvratili Žuvela, Fatović i Marinić Kragić iz novog peterca za najvećih "plus sedam" (13:6) i konačnu potvrdu očekivanog prolaska među osam najboljih reprezentacija svijeta.

Goran Roguljić
Gruzija*7

Hrvatska*13

BUDIMPEŠTA - Nacionalni plivački stadion "Alfred Hajos". Gledatelja: 500. Suci: Boris Margeta (Slovenija) i György Kun (Mađarska)

GRUZIJA: Razmadze (4 obrane), Adeišvili, Dadvani, Šušiašvili 1, Bitadze, Jelača, Jakhaia, Sarić 1, Imnaišvili, Vapenski 2, Baraldi 1, Vasić 2, Šubladze (5 obrana)

HRVATSKA: Bijač, Fatović 1, Krapić 1, Lazić, Bukić 1, Vukičević, Žuvela 2, Marinić Kragić 3 (1), Vrlić, Bašić 1, Kharkov 4 (1), Popadić (7 obrana)

IGRAČ VIŠE: Gruzija 4-12 Hrvatska 4-10; PETERCI: Gruzija -, Hrvatska 2-2

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 2:3, 2:4, 0:3, 3:3

Hrvatska se žalila na kaznu Buriću
Hrvatska je protiv Gruzije u zapisniku imala samo 12 igrača zbog neočekivane kazne koju je FINA odrezala Rinu Buriću suspendiravši ga za čak tri utakmice. Razlog tako drakonske kazne kasniji je pregled videosnimke utakmice protiv Japana, kada je jedan Burićev prekršaj, koji suci nisu uočili, okarakteriziran kao iznimno brutalnim. Naša je reprezentacija već uložila žalbu na tu odluku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike