Regija
BORBA ZA ČISTIJI OKOLIŠ

U ponedjeljak će krenuti saniranje divljih odlagališta
Objavljeno 28. lipnja, 2022.
Belom Manastiru je, u dva projekta, odobreno 1,4 milijuna kuna za sanaciju divljih odlagališta
BELI MANASTIR



Grad Beli Manastir ponovno kreće u borbu s divljim odlagalištima otpada koja na gradskoj periferiji niču kao gljive poslije kiše.



Sudeći prema najavama i iznosima odobrenima za sanaciju, riječ je o prilično ozbiljnom projektu.

- Osječka tvrtka Kopko u ponedjeljak počinje s radovima na sanaciji dijela divljih odlagališta - kaže gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, naglašavajući kako će, nakon sanacije triju divljih odlagališta, preostati još dva, koja će vrlo brzo doći na red. Usporedno sa sanacijom, zasad samo na lokaciji iznad Gradskih bazena, postavljen će biti i videonadzor s fotoćelijom i mogućnošću bežičnog spajanja s ovlaštenom osobom. Upravo divlje odlagalište iznad Gradskih bazena najveće je u jedinom baranjskom gradu i njegovoj okolici, a procjene kažu kako je tamo približno 2000 prostornih metara različitog miješanog otpada. Važno je istaknuti kako tamošnji otpad neće završiti na jedinom legalnom baranjskom odlagalištu, onom u Belom Manastiru, kojim upravlja Baranjska čistoća, već će ga tvrtka Kopko voziti na neko drugo za to predviđeno mjesto. Cijelu priču potvrđuju u resornom gradskom odjelu.

- Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Gradu Belom Manastiru odobrio je dva projekta sanacije divljih odlagališta. Jedan je odobren u 2021., a drugi ove godine. Na temelju prve odluke o financiranju odobreno nam je ukupno 850.337,50 kuna, a izrađenim Planom uklanjanja otpada odbačenog u okoliš na području Belog Manastira utvrđeno je saniranje približno 10.000 četvornih metara na tri lokacije: Brdo Beli Manastir (čestica i put iznad Gradskih bazena), odlagalište iza Ulice Josipa Pančića i na poljoprivrednom zemljištu izvan Branjina Vrha. Na navedenim odlagalištima utvrđen je nepropisno odložen građevni otpad, glomazni otpad te miješani komunalni otpad. Nakon provedenog postupka javne nabave sanacije divljih odlagališta na području grada izabran je izvođač radova i s njim je sklopljen ugovor na temelju kojega će u ponedjeljak biti uvedeni u posao, odnosno početi radove - objašnjavaju u Odjelu. Nastavljaju kako je, na temelju druge odluke o financiranju, Gradu odobreno ukupno 533.938,50 kuna, a u planu je tim sredstvima ukloniti nepropisno odložen otpad u neposrednoj blizini Šećeranskog jezera. Ta je odluka zaprimljena 14. lipnja ove godine. Sanacije će Fond financirati s 80 posto ukupnog iznosa.

Ivica Getto
Postavljena tri podzemna spremnika
Usporedno sa sanacijom divljih odlagališta, u Gradu su se uhvatili u koštac i s uređenjem legalnih mjesta za odlaganje otpada - posebice onih u užem i širem gradskom središtu. Stoga su u gradu postavljena tri podzemna spremnika (sa po četiri kontejnera), svaki ukupne zapremnine od 4400 litara (1100 litara po kontejneru). Postavljeni su u Ulici kralja Tomislava 9, u Školskoj ulici te u Ulici Alojzija Stepinca 6. Vrijednost im je 664.000 kuna. U funkciju bi trebali biti pušteni ovih dana. Kako bi spriječili ružne slike u gradskom središtu i onemogućili odlaganje otpada svima osim stanarima zgrada, jučer su ograđeni kontejneri smješteni na parkiralištu iza “Ljepotice”, a slično će biti i s kontejnerima u Stepinčevoj.

Možda ste propustili...

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

Najčitanije iz rubrike