Regija
UVOD U GLAVNI VEZOVSKI TJEDAN

Na Malim vezovima 23 skupine
Objavljeno 26. lipnja, 2022.
U malovezovskoj povorci prodefilirala djeca iz Slavonije i drugih krajeva RH
ĐAKOVO - Zastave Đakovačkih vezova, Grada Đakova, Osječko-baranjske županije, RH i EU, čvrsto držane u dječjim rukama, najavile su u vruće nedjeljno poslijepodne u središtu Đakova početak Malih vezova, njihove raspjevane povorke, što je, uz sudjelovanje 23 dječje grupe, prošla od Male crkve, preko korza, pokraj katedrale, Trgom do Strossmayerova parka, na čijoj je ljetnoj pozornici potom održan dječji folklorni program.

Mali vezovi i ove su godine označili početak glavnog vezovskog tjedna i najatraktivnijih programa 56. Đakovačkih vezova. Iza malih barjaktara, prolazak mažoretkinja đakovačkog KUD-a Sklad, a potom raspjevane dječje skupine KUD-a Šokadija Budrovci. "Sad se vidi, sad se zna ko se kome dopada", pjevali su mali Budrovčani. Za njima defilira pomladak KUD-a Drenjanci iz Drenja, a potom djeca KUD-a "Braća Banas" iz Josipovca Punitovačkog. "Oj Ivane, Ivaniću, stani, s tobom divanit ću", pjevala je dječja skupina KUD-a "Milko Cepelić" Vuka, a za njima pomladak KUD-a Branimir 888 iz Muća: "Ja malena, suknjica šarena, svaka šara po tri momka vara". Za njima je središtem Đakova prošla dječja skupina KUD-a "Ivan Tišov" Viškovci, na čijem je začelju malom berdašu u nošenju "begeša", većeg od njega, pomogao mali kolega svirač. Iz kolijekve ljelja stigao je pomladak KUD-a Gorjanac Gorjani, a iz Gospića podmladak Folklornog ansambla Degenija. Malim Ličanima ličke kape, a malim Ličankama marame na glavi. Zatim je centrom grada prošla grupa malih mažoretkinja satničkog KUD-a Sloga, a potom pomladak KUD-a Sloga Satnica Đakovačka. Iz malih grla pocikivalo se na sve strane, mali bećari šešire zakitili cvijećem i zelenilom asparagusa.

Iza malih Satničana, vezovskim Đakovom prodefilirao je pomladak UKD-a Biđani iz Bickog Sela, a potom dječja skupina KUD-a "Sveti Juraj" iz Zagorja Ogulinskog. "Meni kažu kalendari, da su u kolu sve bećari...", pjevala je dječja skupina Folklornog ansambla Lisinski iz Vinkovaca, u kojoj je i dječak što drži igrčaku svojih baka i djedova - drvenog konjića na štapu. Slijedila je dječja skupina KUD-a Hrvatska čitaonica iz Selaca Đakovačkih, a potom pomladak HKD-a "Manuel" Feričanci. U dječjoj skupini KUD-a Ledina Gašinci mala Šokica vuče na "špagi" staru "šerpu", a dječaci se igraju s drvenim konjićima na štapu. O Ćiri je pjevao pomladak KUD-a "I. G. Kovačić" iz Ivankova, u čijem se prolasku zaplesao i logovac. "Naše snaše ko pokislo sijeno...", pjevali su mali bećari KUD-a Zora Piškorevci, a za njima je središtem prošla dječja grupa KUD-a Veseli Šokci Punitovci. "Niko ne zna šta su muke teške dok ne prođe Strizivojnu pješke", pjevao je pomladak KUD-a Šokadija Strizivojna. Povorku je zaključila dječja skupina KUD-a Tena Đakovo, čiji su mališani prošli gradom na drvenom romobilu, jašući drvene konjiće na štapu, u drvenim okićenim kolima...

Malovezovski program potom je nastavjen u Velikom parku, a otvorio ga je gradonačelnik Marin Mandarić.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

Najčitanije iz rubrike