Osijek
ČETIRI IZVRSNA NASLOVA, SVAKI PRENOSI VAŽNU PORUKU

Dani nordijskog filma u Uraniji
Objavljeno 27. lipnja, 2022.
U kinu Urania, u suradnji s veleposlanstvima Danske, Finske, Norveške i Švedske, od 30. lipnja do 1. srpnja održat će se Dani nordijskog filma. Posjetitelji će imati priliku besplatno pogledati četiri izvrsna naslova iz nordijskih zemalja i dvije tematske informativne izložbe - jednu o životu Ingmara Bergmana, a drugu o položaju žena za vrijeme Vikinga.

Filmski naslovi su, navodi organizator, pomno izabrani kako bi prikazali ne samo kvalitetu kinematografije pojedine zemlje, već kako bi i potaknuli gledatelje na razmišljanje o bitnim društvenim pitanjima. Riječ je redom o festivalskim laureatima, a svaki prenosi važnu poruku: od klimatskih promjena i brige o okolišu, do identiteta pojedinaca koji u društvu postaju identitet mase.

Prvi dan donosi dva naslova koji pokazuju kako građani aktivnom participacijom mogu mijenjati svoju okolinu. U 19 sati na rasporedu je švedska dokumentarna biografija Nathana Grossmana Greta. Riječ je, naravno, o Greti Thunberg i rastu njezina školskog štrajka za klimu u globalni pokret. Od 21 sat prikazuje se danski dokumentarac 70/30 redateljice Phie Ambo koji govori o jednom od najambicioznijih svjetskih zakona o klimi. Film prati proces pregovora između danske vlade, opozicije i aktivističkih udruga.

Petak (19 sati) rezerviran je za nagrađivani treći dio Oslo trilogije međunarodno najistaknutijeg norveškog sineasta Joachima Triera: Najgora osoba na svijetu, a posljednja je (u 21.15) projekcija finskog filma Aalto redateljice Virpi Suutari. On predstavlja kreativni proces najpoznatijeg finskog arhitekta Alvara Aalta te prikazuje ljubavnu priču Alvara i Aino Aalto.

Mario Mihaljević
Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

2

POSLJEDICE NEVREMENA U OSIJEKU

Vjetar odlomio stablo, koje
je završilo na automobilima

3

VEĆ DUGO ZATVORENA

Raspisan poziv za saniranje krovišta knjižnice na Jugu