Zdravlje
NJEGA KOŽE LJETI

Na sunce nikada bez dobrog zaštitnog faktora
Objavljeno 27. lipnja, 2022.
Namirnice koje su bogate beta karotenom i drugim karotenoidima, poboljšavaju zaštitu kože od UV zračenja
Odaberite kvalitetnu kremu
Iako hidratantna krema ne štiti kožu od sunca, ona može ograničiti štetu od pretjeranog izlaganja. Što se vaša koža više izlaže suncu postaje isušena. Odaberite kvalitetnu kremu koja će obnoviti zaštitni sloj kože.

Solarij ne sprječava opekline
Suprotno popularnom vjerovanju, korištenje solarija neće vas zaštititi od sunčevih opeklina. Naprotiv, solarij znatno povećava rizik od raka kože. Imajte na umu da proizvodi za samotamnjenje nemaju zaštitnu vrijednost.

Piling je važan prije sunčanja
Piling je vrlo važan korak prije izlaganja suncu. On omogućuje koži da se riješi mrtvih stanica koje se nakupljaju i sprječavaju ravnomjerno tamnjenje. No, piling skida i zaštitni sloj na površini kože, što čini vašu kožu osjetljivijom na UV zrake.

Mrkva, bundeva, špinat, tikvice
Zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, namirnice koje su bogate beta karotenom i drugim karotenoidima, kao što je likopen, mogu poboljšati zaštitu kože od UV zračenja. Najbolji izvori karotenoida su mrkva, slatki krumpir, bundeva, špinat, tikvice, brokula, mango, marelice, kelj, grašak, rajčica i dinja.

Prehrana koja osigurava zdravlje kože
Prvi izlazak na sunce ne bi trebao trajati satima i satima. Takvim ponašanjem riskirate dobivanje opeklina i povećava se rizik od raka kože. Nikad se nemojte izlagati suncu bez nanošenja kreme za sunčanje s visokim faktorom te pazite da ona filtrira UVA i UVB zrake. Kako bi pripremili kožu za sunce prije ljeta mnogi uzimaju suplement beta-karotena. Važno je napomenuti da bi ga trebalo uzimati u prirodnom obliku, jer je tada najdjelotvorniji. Koža će sporije starjeti, brže tamniti, a smanjena je i mogućnost nastanka alergije na sunce. Prije izlaganja obvezno nanesite kremu s visokim faktorom. Ako koristite proizvode za samotamnjenje, izaberite preparate koji sadrže solarni filter, ili ih kombinirajte s drugim oblikom zaštite (krema za sunčanje, šešir i itd.). Voće i povrće, osim što sadrži velike količine vode i važni su za pravilnu hidrataciju organizma, sadrže i vitamine, minerale, elemente u tragovima te biološki aktivne tvari za koje je dokazano da posjeduju snažan antikancerogeni učinak.

Možda ste propustili...

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa