Svijet
MASAKR U GAY KLUBU UOČI POVORKE PONOSA

Pucnjava u Oslu je "čin islamskog terorizma"
Objavljeno 25. lipnja, 2022.

orveške obavještajne službe (PST) zadužene za borbu protiv terorizma objavile su u subotu da tretiraju kao "čin islamskog terorizma" pucnjavu u kojoj su poginule dvije osobe, a do koje je došlo u noći na subotu u baru koji posjećuje većinom LGBTQ populacija.

Osumnjičeni je uhićen odmah nakon napada u kojem su dvije osobe poginule a 21 je ozlijeđena.

On ima "dugu povijest nasilja i prijetnji", a PST ga ima na radaru "od 2015. u vezi sa zabrinutošću o njegovoj radikalizaciji" i pripadnosti "mreži islamskog ekstremizma", rekao je šef PST-a Roger Berg na konferenciji za novinare.

Policija je ranije rekla da se radi o 42-ogodišnjem državljaninu Norveške iranskog podrijetla poznatom policiji, ali zbog manjih kaznenih djela.

Po Bergu, obavještajne službe s njim su razgovarale prošli mjesec, ali nisu ocijenile da ima "nasilne namjere".

PST je također upoznat s "problemima vezanim uz njegovo mentalno zdravlje", dodao je.

Napad se dogodio u noćnom klubu London Pub u središtu grada u noći na subotu. Hici su bili ispaljeni i na drugim mjestima u blizini. Napadnuti noćni klub je popularan među LGBTQ zajednicom.

Građani koji su se zatekli na mjestu događaja pomogli su u uhićenju napadača, zbog čega im se policija zahvalila.

Policija je pretražila napadačev stan, a zaplijenjena su dva komada vatrenog oružja korištena u napadu. Sve ukazuje, tvrdi policija, da je napadač djelovao sam, a ranije je odslužio višemjesečnu zatvorsku kaznu zbog kaznenih djela povezanih s drogom.

Obavještajne službe zbog napada u Oslu podigle su razinu prijetnji u zemlji.

Novinar koji je svjedočio napadu rekao je da je vidio muškarca koji je došao na mjesto događaja s torbom, izvadio oružje i počeo pucati.  Drugi svjedok iz noćnog kluba naveo je da je izbila panika.

Premijer Jonas Gahr Støre je izrazio sućut obiteljima i kazao da se radi o "okrutnom šokantnom napadu". LGBTQ zajednici je poručio: "Uz vas smo".  (Hina)

Možda ste propustili...

VODA U NEKA SELA DOLAZI CISTERNAMA

Suša u Francuskoj: Postajemo očajni

GAZPROM OD POČETKA 2022. SMANJIO PROIZVODNJU 13,2 %

Rusi manje proizvode i izvoze plin

Najčitanije iz rubrike