Sport
HRVATI NA MEDITERANSKIM IGRAMA U ORANU

Među 105 sportaša nema ni jednog člana slavonskih klubova
Objavljeno 25. lipnja, 2022.
Na Igrama nastupaju tri rođene Osječanke Beta Dumančić, Mika Grbavica i Ema Guskić te vinkovačka odbojkašica Klara Perić

U alžirskom Oranu od danas (25. lipnja) do 6. srpnja održavaju se Mediteranske igre, natjecanje koje je nekada bilo razvikanije i medijski puno zanimljvije, ali je u poplavi natjecanja, europskih i svjetskih prvenstava u pojedinim sportovima, svake druge, čak i svake, godine, izgubilo na značenju, ali i veću pozornost sportske javnosti.



Još davne 1979. godine jedan je hrvatski grad bio domaćin Mediteranskih igara. Split je na valovima Mediteranskih igara dobio kompletnu sportsku infrastrukturu, koja je zapravo i danas temelj splitskog sporta. Sjećamo se neuspješnih kandidatura Rijeke, o čemu su se već počele zbijati i šale, pa su riječki gradski oci nakon ne znam koliko neuspješnih kandidatura, u kojima su često bili i izigrani, čak doslovce i prevareni, odustali od pokušaja dovlačenja igara kojima gravitiraju sportaši(ce) iz zemalja Mediterana. Što je s vremenom i prošireno, pa tako među 26 zemalja koje će sudjelovati na predstojećim Mediteranskim igrama ima više od jedne države koja ne izlazi na Sredozemlje, a ni na jedno od njegovih rubnih mora.

Jake snage


Mediteranske igre dobar su pokazatelj stanja kvalitete sportske nacije na početku olimpijskog ciklusa. Koronavirus i pandemija odgodili su stvari, pa tako i u sportu. Olimpijski ciklus prvo je bio produžen, sada je skraćen, pa se ovogodišnje Mediteranske igre održavaju samo dvije godine prije Ljetnih olimpijskih igara u Parizu. Hrvatska će se u Alžiru predstaviti s prilično impresivnom delegacijom - 105 sportašica i sportaša, u kojoj je broj muškaraca i žena prilično dobro raspoređen, sportaša je pet više negoli sportašica. Nema svih glavnih hrvatskih aduta. U atletskoj delegaciji nema, primjerice, Sandre Perković, u najjačem sastavu u Alžir nije doputovala džudo, boksačka i jedriličarska reprezentacija, veslanje nije ni uvršteno u program Igara, vaterpolisti su nam na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, košarkaše očekuju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo (nastupit će hrvatska reprezentacija u 3x3 basketu, što je također postao olimpijski sport, nap. a.), a u rukometu će nas predstaviti samo ženska reprezentacija. U kolektivnim loptačkim sportovima, uz ženski rukomet, Hrvatska će imati ekipe u muškoj i ženskoj odbojci. Zato ćemo se vrlo jakim snagama predstaviti u taekwondou, gdje će nastupiti olimpijska prvakinja Matea Jelić i brončani iz Tokija Tin Srbić. Našu gimnastičku reprezentaciju predvodit će srebrni iz Tokija Tin Srbić. Nastupit će i Ana Đerek i Tijana Korent, a nastupi Jakova Vlaheka i Matea Žugeca pomalo najavljuju smjenu generacija na "hrvatskoj spravi", konju s hvataljkama. Jake adute imamo i u streljaštvu, prije svih mislimo na braću Antona i Josipa Glasnovića u gađanju letećih meta u disciplini trap, svoju braću, Kvesić, ima karate reprezentacija, u kojoj su i Lucija Lesjak i Enes Garibović, a Mediteranske igre prilika su da se na tako velikoj sceni pokažu i naši predstavnici u boćanju. U svakom slučaju, imamo razloga za optimizam. Na prošlim Mediteranskim igrama, 2018. u španjolskoj Tarragoni, bilo je čak šestero sportaša manje, a osvojeno je 17 medalja, od čega devet zlatnih, pet srebrnih i tri brončane. Hrvatska je zauzela deveto mjesto na ljestvici zemalja koje su osvajale medalje, mjesto u top 10 na listi osvajača medalja bilo bi realnost i u Alžiru.

Četiri slavonske gracije


Gledajući popis svih 105 sportašica i sportaša, upalo nam je u oko da na listi nema ni jednog trenutno člana bilo kojeg slavonskog kluba. Na Mediteranskim igrama nema osječkog gimnastičara Aurela Benovića, kao ni Roberta Seligmana, koji bi sigurno bili kandidati za medalje. Nema ni odličnog mladog brodskog boksača Gabrijela Veočića, europskog prvaka do 22 godine i četvrtfinalista prošlogodišnjeg svjetskog prvenstva.



Odlazak u Alžir nikako im se nije uklapalo u planove, no ne treba zanemariti ni činjenicu da dvije godine prije Olimpijskih igara Slavonija nema svoga predstavnika na prvoj globalnijoj sportskoj priredbi. Posebno u duhu izrađene strategije, koja je do 2030. godine predvidjela čak osam osječkih olimpijaca. Strategija sporta tada je jednoglasno izglasana u Gradskom vijeću, a danas se rijetko uopće spominje. Možda su osječka gradska vlast i novi ljudi u gradskom sportu postali svjesni, i na temelju ovih pokazatelja o zastupljenosti osječkih i slavonskih sportaša, kako se ipak radi o nerealnim ciljevima. Bar kada spominjemo broj osječkih olimpijaca do kraja desetljeća, a nismo daleko ni ako sve proširimo na cijelu istočnu regiju. Koja možda u Alžiru nema predstavnike koji su trenutno članovi slavonskih klubova, ali na Mediteranskim igrama ima sportaše, točnije, sportašice, rođene u Slavoniji i Baranji, gdje su i počeli svoje sportske karijere. Među, naime, 105 članova hrvatske sportske delegacije četiri su rođene Slavonke, tri odbojkašice i jedna rukometašica. U ženskoj odbojkaškoj reprezentaciji su Osječanke Beta Dumančić i Mika Grbavica te Vinkovčanka Klara Perić, a članica mediteranske ženske rukometne reprezentacije je Osječanka Ema Guskić.

Krešimir Lacković
Pomlađene odbojkašice brane zlato
Odbojkašice u Alžiru brane mediteransko zlato osvojeno prije četiri godine s bitnom pomlađenim sastavom. Čeka ih teška skupina, ali optimizma ne nedostaje. Slično je i s njihovim muškim kolegama, koji u skupini imaju dva nominalno vrlo jaka suparnika - Srbiju i Španjolsku, no oni će nastupiti s okosnicom kadra koji je nedavno u Varaždinu osvojio broncu u Zlatnoj ligi. I od ženske rukometne reprezentacije očekuje se borba za odličja, iako je izbornik Nenad Šoštarić zatvarao kadrovsku križaljku i dan-dva uoči polaska u Oran. Osim Španjolki među suparnicama rukometašica su i prilične nepoznanice - Alžirke i Tunižanke.

Šok po dolasku: Uvijeti su nesportski
Prva skupina Hrvata nakon dolaska u Oran ostala je šokirana onim što je zatekla. Organizacija Igara je vrlo loša.

- Neugodno smo iznenađeni s onim što nas je dočekalo ovdje. Ovo sve je veliki kaos, od smještaja, preko prijevoza, hrane, uvjeta za trening gdje recimo sportaši nemaju ni teretane, a dvorane su sat i pol udaljene od našeg smještaja. Zahvaljujući našem Olimpijskom odboru, odnodno gospodi Šegoti i Štefecu nekako se snalazimo. Mislim da će biti jako teško izdržati 14 dana ovdje, uvjeti su grozni i trebamo se snaći kako preživjeti ovaj turnir, poručio je Frane Žanić iz hrvatskog odbojkaškog tabora.

Hrvatska će se u Alžiru predstaviti s prilično impresivnom delegacijom - 105 sportašica i sportaša

Možda ste propustili...

VAŽAN DOMAĆI ISPIT RUKOMETAŠICA OSIJEKA

Protiv Zameta motiv će biti i poraz iz prve utakmice na Kvarneru

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

Najčitanije iz rubrike