Regija
NAKON PROŠIRENJA ZA 111 HEKTARA

Smart zona Zalužje za nove tvrtke i zaposlenike
Objavljeno 25. lipnja, 2022.
Zalužje će biti jedan od strateških vinkovačkih projekata, za infrastrukturu će nastojati osigurati nepovratan novac EU-a
VINKOVCI - Nakon nedavne odluke Vlade RH o darovanju Gradu Vinkovcima 111 hektara zemljišta kojim će se proširiti Industrijske zone Zalužje, gradskim službama slijedi težak posao na ispunjavanju svih preduvjeta kako bi što prije bila popunjena te da bi poduzetnicima osigurali sve potrebno za daljnji napredak.

Pročelnik Upravnog odjela gospodarstva Hrvoje Niče ističe kako unatrag nekoliko godina u Vinkovcima postoji pojačana potreba za novim površinama koje bi bile dostupne poduzetnicima za otvaranje novih tvrtki ili širenje poslovanja jer postojeće gospodarske zone Zalužje i Jošine, koje se prostiru na 46 hektara, potpuno su ispunjene, što je najbolji pokazatelj pozitivnog vinkovačkog poslovnog okruženja.

- Proširenjem zone Zalužje za dodatnih 111 hektara dobivamo kompaktnu poduzetničku cjelinu za novi iskorak vinkovačkog gospodarstva. S takvim preduvjetima imamo mogućnost još snažnijeg razvoja prerađivačke industrije i logističkog poslovanja, što bi definitivno trebalo poboljšati strukturu gospodarstva u Vinkovcima. U odnosu na prošlu godinu, industrija je u Vinkovcima činila 29,9 posto dok su logističke djelatnosti bile na razini od 2,8 posto u odnosu na ukupnu strukturu vinkovačkog gospodarstva. Proširenjem zone stvorene su mogućnosti investiranja u djelatnosti koje stvaraju nove vrijednosti, stoga nam je idući korak još snažnije podržati srednjoškolsko i visoko obrazovanje iz tehnološkog sektora kroz stipendije učenika i studenata, a sve kako bi potencijalnim investitorima, uz materijalne resurse, osigurali i kvalitetne ljudske potencijale, nužne za uspješno poslovanje – pojašnjava Hrvoje Niče dodajući kako su Vinkovcima darovana zemljišta ukupne tržišne vrijednosti od gotovo 184,5 milijuna kuna, koja će se dodatno multiplicirati stavljanjem u funkciju.

Katarina Vučić, pročelnica Upravnog odjela za investicije, fondove EU i imovinu, najavljuje kako će Grad opremiti ovu zonu energetskom, komunalnom, prometnom i komunikacijskom infrastrukturom.

- Smart zona Zalužje u sljedećem će razdoblju biti jedan od strateških vinkovačkih projekata, za čiju ćemo infrastrukturu osigurati nepovratna sredstva EU-a. Važno je naglasiti kako će se trenutačno raspoložive nekretnine parcelirati sukladno potrebama zainteresiranih poduzetnika, čime Vinkovci nude dodatnu pogodnost svim potencijalno zainteresiranim investitorima. U svrhu unaprjeđivanja poslovnog proširenja, ovaj dio zone planiramo izgraditi kao održivu, pametnu i digitalnu zonu, u kojoj će pametna rješenja nadzirati poduzetničku infrastrukturu i upravljati njome. Cjelokupna investicija pratit će Europski zeleni plan, a pomoću pametnih senzora i mjerila osigurat ćemo brigu o okolišu, smanjiti utrošak energenata i ojačati sigurnost u zoni – kaže Katarina Vučić i dodaje kako su Vinkovci posljednjih nekoliko godina postali primjer kako se sinergijom različitih projekata mijenjaju vizure okoline te da će tako i nastaviti.

Miroslav Flego
VIA - stručna potpora poduzetnicima
Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA, zajedno s Tehnološkim parkom i Poduzetničkim inkubatorom, pružat će maksimalnu stručnu potporu i prateće sadržaje svim poduzetnicima u novoj zoni.

- Kontinuirano smo u komunikaciji s ministarstvima, institucijama i pravnim subjektima kako bismo u što kraćem vremenu osigurali osnovnu infrastrukturu nužnu za stvaranje preduvjeta za privlačenje investitora. Uloga VIA-e je potpora u stvaranju što kvalitetnijeg i povoljnijeg poduzetničkog okruženja – podsjeća direktorica VIA-e Danijela Slipčević.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike